festival NO(c)TE(s) Acque Iasae

Foto - Operne zvijezde sa svjetskih pozornica stižu na arheološko nalazište Aque Iasae

Objavljeno: 01.09.2023. 11:31

Zadnja izmjena: 01.09.2023. 11:31

Foto: Boris Matijašec

Arheološki lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama sljedećeg će vikenda, od 8. do 10. rujna, postati velika, mistična pozornica pod zvijezdama, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Naime, trodnevni operni festival NO(c)TE(s) Acque Iasae po treći će se put održati na ovom pitoresknom mjestu, a prekrasni glasovi opernih pjevača, koji inače gostuju na najpoznatijim pozornicama svijeta zablistat će dragocjenim glazbenim tonovima. Idejna začetnica festivala je operna pjevačica Jelena Štefanić, dok su organizatori festivala gradska Turistička zajednica, Grad Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej, a ove je godine u organizaciji pomogla i Varaždinska županija.

- Varaždinske Toplice su po svojoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini jedinstvene u ovom dijelu Europe, a zahvaljujući ovim projektima, naša posebnost postaje još bogatija. Dosadašnja dva festivala klasične glazbe i opere potvrdila su da ga moramo nastaviti te ga još dublje ukorijeniti u našem kulturnom i turističkom identitetu, kako u Varaždinskim Toplicama, tako i u čitavoj Varaždinskoj županiji - rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

'Magičan lokalitet'

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je kako se Varaždinska županija želi profilirati kao županija s pričom te da su jedna od tih priča upravo Varaždinske Toplice koje kontinuirano ulažu u turizam i kulturu.

- Ovaj lokalitet jednako je magičan kao i nekad, a sve zahvaljujući ovakvim sadržajima koji ga nadograđuju i oplemenjuju. Zahvaljujemo na svakoj inicijativi koja promovira umjetnost, stvaralaštvo, glazbu, tradiciju i kulturnu baštinu, a posebice se veselimo događajima koji sve navedeno svoje spajaju u novi magični spoj, poput ovog - dodala je Zagorec.

Program festivala

Festival NOcTEs Aqua Iasae u petak će s početkom u 19 sati otvoriti Gianfranco Pappalardo Fiumara, pijanist koji je nastupao na najznačajnijim svjetskim pozornicama kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Teatro “Alla Scala” u Milanu, St. Albans Church u Londonu te Theatre In u Montrealu i Japanu. Izvest će Recital s djelima J.S. Bacha.W.A. Mozarta, A. Salieria, V. Bellinija, S. Thalberga, F. Liszta te L.van Beethovena.

Stjepan Gerić, mladi pijanist, 20-ogodišnjak iz Varaždinskih Toplica, s isto tolikim brojem osvojenih domaćih i međunarodnih nagrada i student Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču, svoje će glazbeno umijeće pokazati u subotu navečer. Njegov su odabir skladbe Chopina, Haydna, Beethovena i Skrjabina.

Treći dan festivala donosi koncert pod nazivom Gianfranco & Friends. Uz Gianfranca nastupit će operni pjevači, gosti festivala iz Italije: Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor) te operne pjevačice: Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Sofija Cingula (mezzosopran) i mlada zvijezda iz Makedonije, čiji je raspon glasa 3 oktave, a koja je već osvojila brojne europske pozornice Eva Zhivkovska.

Komentari