erasmus+ projekt

Foto - Prva gimnazija Varaždin ugostila učenike iz Mađarske, Finske i Španjolske

Objavljeno: 11.05.2023. 11:11

Zadnja izmjena: 11.05.2023. 14:21

Od 2. do 9. 5. Prva gimnazija Varaždin je škola bila domaćin Erasmus+ projekta naziva "UnderThe EU Stars" te je ugostila učenike iz Mađarske, Finske i Španjolske. Ova domaća mobilnost je ujedno i zadnja nakon što su naši učenici boravili u svim navedenim državama i bili sudionici mobilnosti ovog projekta.

Domaća mobilnost je, kako navode iz škole, završila vrlo uspješno s velikim pohvalama partnera za izvrsnu organizaciju, odlično osmišljene aktivnosti i njihovu provedbu, odlično pripremljene učenike, a najveće pohvale dobili smo za izvrstan timski rad profesora uključenih u projekt. U dvogodišnjem radu sudjelovali su profesori: Krunoslav Rukelj, Tatjana Ostović Šlehta, Vinka Sambolec Škerbić, Hana Bulić, Rajko Guščić te koordinatorica Ivana Žnidarić Kajić. Uz 24 učenika iz Prve gimnazije Varaždin u školu je stiglo i 24 učenika stranaca te njihovih šest profesora. 

- Teme projekta su toliko važne za društvo danas i pomažu mladima da kvalitetnije žive, da se vrate pravim ljudskim vrijednostima, da vide čovjeka do sebe, da kvalitetno komuniciraju ljudskim alatima, da nauče kontrolirati tehnologiju, a ne da tehnologija kontrolira njih, da znaju pomoći drugome, poštivati drugoga, da budu otporni na životne izazove, da se znaju suočiti sa stresnim situacijama i prihvatiti ih, da smanje svoju boravak u virtualnom svijetu da se vrate prirodi, da budu svjesni trenutka u kojem se nalaze, da se fokusiraju na sadašnjost - navode iz Prve gimnazije Varaždin.

Glavne teme projekta su bile povezivanje s prirodom, digitalna detoksikacija, otpornost, tehnike opuštanja, mentalno zdravlje, a naglasak je bio na razvijanju vještina za život kod učenika. Provedene su i brojne aktivnosti u sklopu projekta poput ljudskog binga, Urban treka po Varaždinu, Disc golfa na Dravi, trodnevnog boravka u planinama, planinarenja na Ravnu Goru i Ivanščicu, kampiranja pod zvijezdama, društvenih igara, aktivnosti opuštanja, pilates vježbanja, pisanja pisama te boravka u prirodi bez mobitela. Učenici su u tri dana planinarili 30 kilometara.

Komentari