„Tesla Powerline“

Foto - Ispred Tehnološkog parka otkrivena najveća skulptura Tesle u Hrvatskoj

Službeno otkrivena najveća skulptura u Hrvatskoj posvećena Tesli...
Objavljeno: 21.04.2021. 12:58

Zadnja izmjena: 21.04.2021. 13:24

Foto: Dino Možek

Danas je ispred Tehnološkog parka Varaždin održano Svečano otkrivanje skulpture varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga pod nazivom „Tesla Powerline“. 

Ova skulptura najveća je takva u svijetu, visine 12,5 metara, širine 4,5 metara i težine do oko 4 tone. Sastavljena je od konstrukcijskog čelika, a njezina izrada je trajala ukupno četiri godine, uključujući sve njezine prijašnje varijante. Kako navodi autor skulpture, cijeli Tesla je sastavljen u mreži koja je simbol njegove mape multipliciranja koju je osmislio u svrhu napretka matematike. Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu.

Autor Nikola Vudrag objasnio je kako je Teslina skulptura u svojim počecima bila mala skulptura visoka svega pola metra. - Unatoč seobama svih varijanti skulpture, drago mi je da je konačno našao svoj dom ovdje u gradu koji brine o humanizmu isto kao što je i Tesla brinuo o tome. On je danas simbol napretka i razvoja kakvome trebamo stremiti. - izjavio je Vudrag. 

- Ovo je simbolički spomenik koji na najbitniji način prikazuje bit velikog Teslinog djela. Drago mi je da je ovdje našao svoj dom, bilo je nekoliko ideja gdje bismo da postavili, no na kraju smo se odlučili za ovaj naš obnovljeni tehnološki park jer ovakav spomenik ide uz inovaciju i uz ovo što danas predstavlja inovacijski potencijal ove regije. - rekao je Čehok.

Komentari