UZ BROJNE UZVANIKE

FOTO: Otvoren 23. Međunarodni festival čipke u LepoglavI

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.09.2019. 17:13

Zadnja izmjena: 14.09.2019. 17:18

- Čipka je dio našeg identiteta i neprocjenjiva vrijednost – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić na svečanosti kojom je u Lepoglavi 13. rujna otvoren 23. Međunarodni festival čipke.

- Čipkarstvo je tradicija koju baštinimo zahvaljujući našim čipkaricama. Tradicija čipkarstva  zaslužna je za pozicioniranje Lepoglave ne samo na lokalnoj već i svjetskoj razini. Ovaj festival ne samo da čuva našu tradiciju već je značajan zamašnjak razvoju turizma i gospodarskog segmenta Grada Lepoglave – dodao je gradonačelnik Škvarić podsjetivši brojne goste da je lepoglavsko čipkarstvo prije deset godina dobilo potvrdu svog značaja i vrijednosti uvrštavanjem na UNESCOV-u listu nematerijalne kulturne baštine.

Da je lepoglavska čipka nešto čime se ponosi Varaždinska županija istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin. - I ova manifestacija pridonosi tome da se Varaždinska županija može smatrati kulturno-turističkim središtem Hrvatske – naglasio je Vugrin te zahvalio lepoglavskim čipkaricama na čuvanju vrijedne baštine.

U glazbenom djelu programa nastupili su Limena glazba Lepoglave te Gabrijela Hrženjak i Nina Čović koja je predstavila glazbenu tradiciju zemlje partnera Festivala. Festival je otvoren uz počasni pucanj članova kuburaške udruge Prva kubura iz Kamenice te podizanjem festivalske zastave.

23. Međunarodni festival čipke trajat će do 15. rujna uz sudjelovanje izlagača iz 16 država svijeta te 11 čipkarskih središta Hrvatske. Održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Varaždinske županije Grada Lepoglave.

Komentari