međimurska županija

Foto - Otvoren Centar igre i knjižnica igračaka u Kuršancu

Objavljeno: 05.03.2022. 18:27

Zadnja izmjena: 10.03.2022. 14:41

U sklopu pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera, tijekom ožujka otvaraju se dva nova Centra igre i knjižnice igračaka.

Uz već jedan postojeći u Orehovici, novootvoreni Centar igre u Kuršancu, Centar igre koji će se službeno otvoriti krajem ožujka u Držimurcu-Strelcu služit će kao mjesta za neformalno predškolsko obrazovanje djece i učenje kroz igru. Aktivnosti osmišljene da potaknu inkluziju, provode stručnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’, UNICEF-ova provedbenog partnera po principu koji promiče brigu o djeci u zajednici te usluge za djecu i njihove obitelji čini dostupnijima.

Kroz sva tri Centra igre i knjižnice igračaka obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su ukupno tri obrazovna stručnjaka, a kako bi se aktivnosti dodatno prilagodile i za obitelji romske nacionalne manjine, dio tima su i tri romska asistenta. Otvorenju Centra igre nazočile su pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić-Mikulić i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Pilot-program financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju. 

Komentari