14. conpasta

Foto - Otvoren je kongres gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina, evo što je rečeno

Objavljeno: 07.11.2023. 13:20

Zadnja izmjena: 07.11.2023. 13:20

Foto: Varaždinska županija

U varaždinskom Hotelu Turist otvoreni je 14. Internacionalni kongres gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina Conpasta u organizaciji Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson te uz pokroviteljstvo Varaždinske županije. Zemlja partner ovogodišnjeg kongresa je Republika Italija.

Podršku proizvođačima tjestenine, ali i mnogim udrugama koje su se predstavile svojim gastro proizvodima dali su,  između ostalih i veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj Pierfrancesco Sacca, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson Stjepan Odobašić, a kongres je otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

- Ovdje će danas sudjelovati kuhari s tri kontinenta, odnosno šest država te će predstaviti svoja jela od tjestenine. Zanimljiv je podatak da je unazad 20 godina u Hrvatskoj konzumacija jela od tjestenine gotovo udvostručena. Naime, s 3,9 kilograma po stanovniku došli smo na 7,3 kilograma - rekao je župan Stričak.

'Hrvatske tjestenine još nisu zaštićene'

Organizator kongresa Stjepan Odobašić je rekao kako je ovogodišnja Conpasta okupila rekordan broj sudionika, njih čak 250.

-Želimo upoznati hrvatske gurmane i ljubitelje tjestenina, naše kuhare i prosvjetare sa svijetom tjestenina. Strance pozivamo zato što oni donose svoje recepture, a naglasak ovog kongresa je na izvornim tjesteninama kojih Hrvatska ima jako puno, no do danas ni jedna nije zaštićena u Europskoj uniji -rekao je Odobašić.

Udruga žena Vidovec je pripremila tjestenine sa zeljem, izvorne maruševečke makarune spravile su članice Udruga žena Maruša iz Maruševca, tjesteninu s kosanom masti i grenadir marša priredila je Udruge žena Preslica Sračinec, te lepoglavski, domaći rezanci s domaćim sirom i vrhnjem ponudile su članice Udruge Lepoglavski pušlek iz Lepoglave.

Komentari