kapucinski trg

Foto - Otvoren međunarodni festival folklora 'COFA'

Objavljeno: 11.07.2022. 09:03

Zadnja izmjena: 11.07.2022. 09:03

Prigodnom svečanošću, u nedjelju 10. srpnja 2022. godine navečer na Kapucinskom trgu u Varaždinu otvoren je Međunarodni folklorni festival COFA.

Nakon što je goste i mnogobrojnu publiku pozdravila Petra Golubar, idejna začetnica i direktorica festivala, u ime Grada Varaždina, pokrovitelja festivala dobrodošlicu je izrazio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković. U pozdravnom govoru naglasio je važnost očuvanja tradicije te izrazio želju da gosti festivala prenesu najbolje utiske iz Varaždina u svoje zemlje te da se ponovo vrate.

Riječi dobrodošlice gostima iz pet zemalja uputili su u ime generalnog pokrovitelja varaždinski župan Anđelko Stričak i državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, a festival je proglasila otvorenim Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Festival se nastavlja danas defileom svih grupa po gradu, a  grupe će potom izvesti kraće programe ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina na Trgu kralja Tomislava. Slijedećih dana nastupiti će u Ljubešćici, Sračincu, a potom i u Varaždinskim toplicama.

Kao što je rečeno na otvaranju, Međunarodni folklorni festival COFA je međunarodni festival koji prezentira i afirmira nematerijalnu kulturnu baštinu i u užem smislu folklorno stvaralaštvo ne samo kroz uobičajene, klasične sadržaje, nego i kroz suvremenu interpretaciju različitih segmenata nematerijalne kulturne baštine te folklornog stvaralaštva kako bi ih približila senzibilitetu suvremenog čovjeka, odnosno senzibilitetu novih generacija djece i mladih.

Komentari