Grad Lepoglava

Foto - Otvoren Međunarodni festival lepoglavske čipke, evo kako je bilo

Objavljeno: 15.09.2023. 21:07

Zadnja izmjena: 15.09.2023. 21:08

U Lepoglavi je večeras otvoren 27. Međunarodni festival lepoglavske čipke, za vrijeme kojeg taj grad postaje centar čipkarstva i rukotvorina, ne samo u Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj već i u svijetu.

Kako je istaknuo gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, ovogodišnji partner zemlja je Slovenija, a Lepoglava je ovih dana svjetsko čipkarsko središte, mjesto susreta čipkarica iz osam zemalja: Slovenije, Mađarske, Belgije, Poljske, Italije, Bosne i Hercegovine, Malte i Crne Gore. Dodao je i kako se na festivalu i ove godine predstavljaju najljepše hrvatske čipke, i to iz Paga, Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Svete Marije i Krašića.

- Naša Lepoglava je zahvaljujući ostavštini bijelih fratara trebala biti hrvatski Oxford, a stoljećima je nažalost bila hrvatski Alcatraz. Tu percepciju našega grada uspješno mijenjamo već gotovo dva desetljeća. Novi korak u razvoju napravit će projekt novog Centra za posjetitelje: Centar pavlina, centar kulture, centar čipke, vrijedan više od 7 milijuna eura, koji je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta čiji ishod već dugo i željno iščekuemo - rekao je Škvarić. 

Prezentacijski centar o vulkanu

Župan Anđelko Stričak pozdravio je nazočne u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te se nadovezao na riječi gradonačelnika Škvarića da grad razvija od imidža kaznionice prema imidžu grada kulture i prirodnih dobara, pavlina, čipke, prvog kontinentalnog hrvatskog sveučilišta, ali i gradu prvog hrvatskog vulkana.

 - Prije kojih 22 milijuna godina ovdje je najvjerojatnije tekla lava. Prije dva-tri dana smo imali jedan radni sastanak, pripremamo izgradnju prezentacijskog centra upravo s asocijacijom na taj vulkan. Vjerujem da će gradonačelnik organizirati za dva-tri tjedna, kad to još malo pripremimo, prezentaciju javnosti. Bitno je da  građani Lepoglave to prihvate, da budu poistovjećeni s tim projektom, te da to da novi imidž grada - dodao je Stričak.

Podsjetimo, izložbe su za posjetitelje otvorene danas do 21 sat, u subotu od 10 do 20 sati te u nedjelju od 10 do 17 sati. Sama prezentacija izrade čipke na izložbenim prostorima održat će se u subotu i nedjelju od 13 do 15 sati. Uz bogatu gastronomsku ponudu, planirana je i revija Srednje strukovne škole Varaždin, koncerti, predavanja, radionice te kulturno-umjetnički pogrami.

Komentari