otvorenje

Foto - Prvi simulator za vožnju teretnih vozila u Hrvatskoj stigao je u varaždinsku školu

Objavljeno: 21.03.2024. 13:00

Zadnja izmjena: 21.03.2024. 13:23

Foto: Boris Matijašec

U Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu danas je otvoren praktikum za vozače motornog vozila u sklopu Strukovnog centra izvrsnosti iz prometa i logistike, u kojem se nalazi i prvi simulator za vožnju teretnim vozilima u Hrvatskoj. 

Kako je istaknuto na otvorenju tog praktikuma, u sklopu škole djeluju dva centra  - u sektoru strojarstva, koji postoji već osam godina, te u sektoru prometa i logistike, koji je u procesu otvaranja. Praktikum za vozače motornog vozila, osim informatičke opreme, uključuje simulator vožnje pomoću kojeg učenik ima mogućnost potpunog treninga prije samog izlaska na cestu kao i mogućnost edukacije kako pravilno reagirati u različitim situacijama u prometu, po čemu su prvi u Hrvatskoj. 

- Ovaj praktikum za vozače motornih vozila je samo točka na 'i' koja će podići još na višu razinu našu školu u sektoru prometa, iako moram reći, neosporno je da smo na samom vrhu - istaknula je ravnateljica škole Snježana Klarić. Dodala je da škola ima 635 učenika koji se školuju kroz 31 odjeljenje, dok je u samom sektoru prometa 258 učenika, koji se obrazuju za tri zanimanja: četvorogodišnje zanimanje tehničar za cestovni promet, tehničar logistike i špedicije te trogodišnji program za vozača motornih vozila, u koji su nedavno povećali upis učenika, osluškujući potrebe tržišta rada.

'Trend rada s darovitom djecom'

Varaždinska županija uložila je sredstva za modernizaciju postojećeg praktikuma za špediciju i logistiku i modernizaciju učinionice namijenjene vozačima u edukaciji prometnih propisa, a župan Stričak otvoren je i za prijedloge otvaranja novih strukovnih centara. 

- Varaždinska županija već 20-ak godina baštini taj trend rada s darovitom djecom, a unazad dvije-tri godine kad govorimo i o strukovnim zanimanjima. Upravo taj rad sa strukovnim centrima se pokazao jako dobar jer na jednom mjestu okupljamo srednjoškolsko obrazovanje, realni sektor i akademsku zajednicu - istaknuo je župan Stričak, apeliravši na gospodarsku i obrtničku zajednicu da daju prijedloge ako treba osnovati još koji takav strukovni centar budući da je bitno da se obrazuje kadar koji je potreban a ne za zavod za zapošljavanje.

Komentari