prvi put u varaždinu

FOTO: Otvorena 48. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva - u dva dana možete pogledati dvadeset filmova

Objavljeno: 25.11.2016. 20:23

Zadnja izmjena: 27.11.2016. 10:19

Foto: Petra Mlinarić

U dobro poznatom kinu Galerija u Varaždinu danas je otvorena 48. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja je ujedno i jedna od najstarijih smotri neprofesijskog filma, a prvi put gostuje u Varaždinu.

U Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva je glavni naglasak na amaterskom filmu, te je zaprimljeno 113 radova pristiglih iz svih dijelova zemlje, od radova studenata akademije dramskih umjetnosti, do radova koje su napravili članovi Kino kluba Zagreba ili Split.

Peteročlani žiri uistinu nije imao lak zadatak, a Jurica Hižak, član žirija ovo prilikom je napomenuo kako su odabrali najbolje od svih prijavljenih te da posjetitelje danas očekuje  blok filmova s četiri projekcije, sutra tri bloka filmova, dok je u nedjelju dodjela nagrada. Filmovi će se natjecati u 4 kategorije, od igrane, dokumentarne, animirane i ostalih vrsta.

 Reviju organizira Hrvatski filmski savez, uz domaćina, filmski kreativni studio VANIMA, a koji uz ovaj događaj i svečano obilježava svoju tridesetu obljetnicu.

Voditelj filmskog kreativnog studija VANIMA, Hrvoje Selec ističe kako su izuzetno ponosni, budući da je od dvadeset filmova koji će se prikazati čak troje iz Varaždina, od čega su dva samostalna uratka, dok je jedan u režiji udruge Trash.

Predsjednica Hrvatskog filmskog saveza, Vera Robić Škarica se osvrnula na same početke održavanja Revije, naime, prva je održana davne 1957. godine, a u početku se održavala svake druge godine.

- Revija je u početku bila mjesto klupske produkcije, posebno treba naglasiti da je to danas i studentska produkcija, ravnopravno sudjeluju studenti iz umjetničkih akademija Hrvatske i to je mjesto gdje pojedinici koji nisu nigdje organizirani imaju pravo konkurirati u reviji. - rekla je predsjednica i pritom nadodala kako je stvaranje amaterskih filmova potrebna velika ljubav, ali i entuzijazam.

48. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva službeno je otvorio gradonačelnik Goran Habuš koji je napomenuo kako je Varaždin poznat po animiranom filmu, a ova Revija je jedan iskorak u kojem će starija generacija moći predstavljati svoja remekdjela svoje produkcije. 

 

Komentari