ZELENI DAN

Foto - Otvorena sezona zelenog lisnatog povrća na varaždinskom placu

Objavljeno: 26.03.2022. 17:02

Zadnja izmjena: 26.03.2022. 17:07

Današnjim zelenom danom na placu i službeno je otvorena sezona mladog lisnatog povrća. Tim povodom posjetitelji su mogli uživati u ukusnim zelenim zalogajima koje su pripremali stručnjaci nutricionisti iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole te Srednje strukovne škole.

Lovorka Ernoić dipl. ing. iz Srednje strukovne škole pripremala je zeleni sok  dobiven posebnim postupkom hladnog prešanja koji zaustavlja upalne procese u organizmu, preventivno djeluje protiv raka, sprječava anemiju, regulira probavu, a uz sve to odličan je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Stručnjaci nutricionisti iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole prof. savjetnik Davor Hostić dipl. ing. preh. teh., univ. spec. nutr., Lidija Vrbanić dipl.ing.preh. teh., te prof. savjetnik Anita Car dipl. ing. preh, teh. pripremali su zeleni smoothie, osvježavajuću proljetnu salatu i zeleni namaz. Sve su to posjetitelji mogli kušati, te sa sobom kući besplatno ponijeti knjižicu s receptima i savjetima.

Program za najmlađe

Na događaju su se najbolje proveli mališani koje su zabavljali "grašak", "jagodica" i "mrkvica" iz UO "Favela",  a mogli su i besplatno obojati lica o čemu je brinula artistica Marija Crnčec. Najsretniji posjetitelji tržnice su kući ponijeli i vrijedne nagrade koje su osigurale trgovine i OPG-ovi s varaždinskog placa – OPG Marko Horvat, OPG Vera Kranjčec, OPG Mirjana Kovačić, OPG Mladen Namjesnik, Ekos pekarnica, Mesnica Gotić i Vaša najdraža ribarnica.   

Dobrim okusom hladno prešanog zelenog soka bio je ugodno iznenađen i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je na događaju izjavio: 

- Upravo nutricionisti Anita Car i Davor Hostić koji su danas ovdje s nama, sudjelovat će u provođenju „Čarobne osmice“ u varaždinskim osnovnim školama te educirati školske kuhare da provode još bolju i zdraviju prehranu naših školaraca. Kao na 5. osnovnoj školi, od iduće školske godine to ćemo provoditi na svim školama u Varaždinu. Zeleni dan na varaždinskom placu, koji je duša našeg grada, uistinu je uz sve ovo zeleno povrće i zdrave namirnice, zelen i zdrav u punom smislu. Želimo naše sugrađane potaknuti da kupuju domaće i pripremaju zdrave obroke stoga ih pozivam da dođu na našu tržnicu i sve što je dostupno i sezonski kupuju ovdje, rekao je Marković.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar istaknuo je kako je fokus ovog događaja na promociji domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova kojih najviše ima na varaždinskom placu:

- Gradska tržnica i ubuduće će raditi na promociji svoje ponude. Uskoro slijedi certificiranje domaćih proizvođača hrane, sve s porukom – dođite na plac, kupujte lokalno, jedite zdravo i svježe, poručio je Ciglar.  

 

Komentari