za trajno sjećanje

Foto - Otvorena spomen soba „7 vitezova Kneginca“

Objavljeno: 09.08.2022. 12:23

Zadnja izmjena: 22.08.2022. 14:08

U četvrtak, 4. kolovoza, dostojanstveno je i svečano otvorena spomen soba „7 vitezova Kneginca“ Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Gornji Kneginec u Turčinu.

Nakon intoniranja hrvatske himne i minute šutnje za sve poginule, stradale i nestale branitelje okupljenima se obratio Ivan Keretić, predsjednike Udruge koji je naveo kako će spomen soba služiti kao trajno sjećanje na sedam poginulih branitelja s područja općine Gornji Kneginec, takozvanih „7 vitezova Kneginca“. U ime Općine Gornji Kneginec i općinskog načelnika obratio se Marko Vitez, savjetnik za kulturu i obrazovanje, koji se zahvalio braniteljima na realizaciji ovog projekta i istaknuo važnost i ulogu branitelja u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Svečanu vrpcu spomen sobe zajednički su prerezali predsjednik UDVDR-a Ivan Keretić i Aleksandro Horvatić, sin poginulog branitelja Nedeljka Horvatića. U spomen sobi nalaze se fotografije i trofeji s ratišta, oružje kojim se branila država, literatura o Domovinskom ratu i ostale memorabilije koje nas podsjećaju na važnost hrvatskih i kneginečkih branitelja u Domovinskom ratu. Spomen sobu financirala je Općina Gornji Kneginec s 40 tisuća kuna, i to za sanaciju krova iznad prostorije i građevinski materijal za unutrašnje uređenje sobe.

Podsjetimo, svoje živote za domovinu dalo je ovih sedam kneginečkih branitelja: Franjo Bužanić, Ivica Čurila, Ivan Đurđek, Nedeljko Horvatić, Zvonko Simon, Ante Ranko Luketić i Dražen Vitez.

Komentari