7. rabuzinovi dani

Foto - Otvorenjem izložbe započeli Rabuzinovi dani u Novom Marofu

Objavljeno: 24.03.2023. 19:57

Zadnja izmjena: 24.03.2023. 19:58

Otvorenjem izložbe pod nazivom "Ivan Rabuzin - zadivljen crtežima drugih umjetnika" večeras su započeli 7. po redu Rabuzinovi dani u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, a posjetitelji će je moći razgledati do 23. travnja.

Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom prate ovaj svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam bio cijenjen od drugih. Nit vodilja organizatora bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003. godine. Manifestacija će ponuditi i likovne radionice, projekcije filmova, predavanje te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao.

- Sedam godina je iza nas, sedam godina kako lokalna samouprava s institucijama je odlučila promovirati ime Ivana Rabuzina. Mi lokalno znamo njegove vrijednosti, one se znaju i nacionalno, no kad čovjek umre, onda ta energija nestaje. I upravo smo izgradnjom ovog Kulturnog centra odlučili nastaviti nit promoviranja umjetnost i djela našeg susjeda, poznanika i slikara - rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

'Prevrijedna djela'

Otvorenju izložbe prisustvovala je i izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Vesna Pascuttini Juraga.

- Jedan od naših ciljeva je da kultura bude dostupna svima i upravo je ova izložba jedan takav primjer dostupnosti te kulture Novom Marofu i široj zajednici. Ove slike su prevrijedne da budu tek negdje pospremljene, svakako trebamo biti ponosni da imamo tako elikog slikara, njegov je opus jako vrijedan i dan je nama na uživanje - rekla je te pritom najavila i daljnju suradnju s Gradom na obnovi dvorca Erdödy i utvrde Grebengrad.

Komentari