mega kompleks

Foto - Ovako će izgledati Posjetiteljski centar Gomila u Jalžabetu: prapovjesna grobnica, naselje, sve na gotovo devet hektara

Objavljeno: 11.04.2024. 08:41

Zadnja izmjena: 11.04.2024. 09:02

Kako su naveli iz Varaždinske županije, drevna grobnica iz 6. stoljeća prije Krista u Jalžabetu bit će rekonstruirana, a uz nju će biti prapovijesno naselje i centar za posjetitelje.

Arheološko nalazište Gomila u Jalžabetu u Varaždinskoj županiji jedno je od najbolje očuvanih i najvažnijih nalazišta željeznoga doba u srednjoj Europi. Ogromna drevna grobnica, koja se prostire na površini 65 puta 8 metara, jedan je od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u Europi.

Naime, uskoro se kreće u realizaciju projekta Posjetiteljskog centra Gomila. Idejni projekt za budući kompleks izradio je projektantski ured Radionica arhitekture iz Zagreba, a jučer je predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Budući kompleks će se prostirati na površini od 8,79 hektara, od čega će više od 5 hektara zauzimati zelene površine, a planira se graditi u tri faze. 

- Prvo će se krenuti u rekonstrukciju drevne grobnice, potom će uz nju biti izgrađena zgrada centra za posjetitelje, a u posljednjoj etapi će niknuti prapovijesno naselje iz toga doba. Grobnica posljednjeg jalžabetskoga kralja bit će rekonstruirana tako da će njezina unutrašnjost biti pretvorena u izložbeni prostor, u kojem će biti prezentiran sam lokalitet i arheološka istraživanja. Površina zatvorenog izložbenog prostora s rekonstrukcijom grobne komore i tehničkim prostorom bit će oko 800 četvornih metara. Vanjski dio grobnice će biti vraćen u izvorni oblik, prema uputama arheologa – navodi župan Stričak.   

Suvenirnica, dvorana, izložbe, park...

U zgradi za posjetitelje će se nalaziti suvenirnica, ugostiteljski objekt, dvorana za predavanje i izložbe te drugi prateći sadržaji. Posjetiteljski centar bruto površine 475 četvornih metara će biti prizemni objekt koji se sastoji od više odvojenih volumena povezanih prostranom nadstrešnicom. Uređene će biti i poučne staze koje će voditi do svih sadržaja, pa tako i do prapovijesnog naselja. U sklopu prezentacije halštadske kulture, bit će uređeni i dodatni sadržaji poput edukativno-zabavnog adrenalinskog parka te parkirališta za autobuse i automobile.

Komentari