svečanost

Foto - Malim autorima najkreativnijih likovnih radova o špilji Vindiji dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno: 22.04.2024. 12:15

Zadnja izmjena: 22.04.2024. 12:27

Foto: Ivana Bertović

Javna ustanova Priroda Varaždinske županije je u suradnji s Varaždinskom županijom organizirala likovni natječaj „Moj doživljaj Špilje Vindija“ za djecu predškolske dobi i učenike osnovnih škola, na koji su pristigla 103 likovna rada iz 15 dječjih vrtića i 11 osnovnih škola Varaždinske županije. Nagrade, posebne pohvale i zahvalnice dodijeljene su autorima i mentorima na današnjoj svečanosti u Županijskoj palači.

Kako je tom prigodom rekla ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, cilj ovakvog natječaja jest potaknuti djecu na promišljanje o špilji i njezinom značaju.

- Važno je da djeca budu svjesna vrijednosti i značaja prirodne i kulturne baštine koja se nalazi u njihovom zavičaju. Na natječaj je pristigao veliki broj radova, naše povjerenstvo imalo je težak posao odabrati one najkreativnije, a pripremili smo im i nagrade. Izdvojili smo još određeni broj vrlo uspješnih radova koji su dobili posebnu pohvalu i utješnu nagradu – istaknula je.

'Špilja Vindija kao dio Parka prirode Zagorske gore'

Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, osvrnuo se na povijesni značaj špilje Vindije.

- To nije najpoznatija špilja na svijetu, ali je zasigurno iz znanstvene perspektive najvažnija. Jedino iz kostiju neandertalca nađenih tamo su znanstvenici uspjeli izvući DNA. Upravo ove godine kad obilježavamo 60 godina od njezine zaštite, odlučili smo to obilježiti cijelim nizom zbivanja, kao što je i ova dodjela nagrada, a nastavljamo i u ostatku godine. Uz to, špilja Vindija trebala bi biti unutar Parka prirode koji će se najvjerojatnije zvati 'Zagorske gore' – naglasio je.

I dok se svečanost dodjele radova održavala u Skupštinskoj dvorani, ukupno 29 najuspješnijih radova bilo je izloženo u ulaznom holu Županijske palače.

Komentari