održan prijem

Foto - Ovo su nagrađeni književnici 2022. godine s područja naše županije

Objavljeno: 01.02.2023. 09:27

Zadnja izmjena: 01.02.2023. 09:35

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u palači Patačić održao je prijem za književnike s područja Grada i Varaždinske županije koji su u 2022. godini za svoj doprinos umjetničkom stvaralaštvu nagrađeni najprestižnijim književnim nagradama.

Tako su prijemu prisustvovali Denis Peričić, Tomislav Ribić, Lidija Deduš, Filip Svetec, Darko Foder i Ivan Goran Žunar. Prijemu su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić, voditeljica odsjeka za kulturu Lucija Dugandžić te ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović" Mario Šoštarić.

- Protekle godine svi ste osvojili značajne nagrade i volio bih da znate da od nas imate podršku za daljnji rad. Nadam se da će Grad uskoro imati i proračun i da ćemo vam moći i u financijskom smislu pomoći s vašim književnim ostvarenjima. Varaždin je grad kulture, književnost je utkana u kulturu našeg grada. Danas na prijemu imamo izuzetne književnike i Varaždin se ima čime ponositi - rekao je Bosilj.

50 različitih nagrada

Tomislav Ribić dosad je osvojio 50 različitih književnih nagrada, a samo prošle godine nagradu Zvonko Milković 2022. za najbolju knjigu pjesama s intimističkom i/ili zavičajnom tematikom za zbirku poezije "Dve rali zmeržnjenoga jognja", nagradu Janko Polić Kamov za najbolju knjigu godine 2022. za zbirku poezije te nagradu Tea Benčić Rimay za najuspješniju neobjavljenu zbirku pjesama u prozi (zbirka Koordinate straha/Dijagrami nestajanja).

Profesionalni književnik Denis Peričić 2022. godine primio je 100. književnu nagradu, i to nagradu Goethe instituta. Iste je godine objavio roman "San o Križaniću" i zbirku pjesama "Pandemonija". Zbirka pjesama u prozi "105 godina samoće" u 2022.  prevedena je na češki jezik i na jesen bila predstavljena u Havličkovu Brodu. Ta je zbirka još u rukopisnoj verziji dobila nagradu "Pansionska baština", a ukoričeno izdanje ušlo je 2022. godine u finale nagrada "Janko Polić Kamov" i "Branko Šimić".  

Prestižna književna nagrada

Darko Foder dobitnik je prestižne književne nagrade "Katarina Patačić2 za najbolju kajkavsku knjigu. Objavio je slikovnicu "Betežni zdravoga nosi", a za zbirku haiku pjesama "Cvjetovi sreće – Ruaže sreče" dobio je književno nagradu "Katarina Patačić". Hrvatski sabor kulture njegovu je pjesmu nagradio plaketom Pavlek Miškina za dijalektalno pjesništvo. Ivan Goran Žunar dobitnik je književne nagrade Mladi Krleža 2023. za pjesnički rukopis/zbirku "Zrenje". Radi se o nagradi za neobjavljene rukopise mladih autora do 35 godina iz Varaždinske i Međimurske županije.

Lidija Deduš dobitnica je nagrade zagrebačkog HNK za najbolji dramski tekst "Drvene ptice". Autorica je tri zbirke poezije, piše i objavljuje poeziju i kratku prozu u Hrvatskoj i regiji, a radovi su joj prevedeni na strane jezike. Filip Svetec za svoj je prvijenac, zbirku priča "Putevima krijesnica" također primio književnu nagradu Mladi Krleža 2022.

Komentari