pogledajte

Foto - Plenković na izložbi bučinog ulja u Varaždinu: 'Oni predstavljaju identitet tog kraja'

Objavljeno: 25.05.2024. 19:15

Zadnja izmjena: 25.05.2024. 19:15

Foto: Boris Matijašec

Danas je u Varaždinu otvorena 6. međunarodna izložba bučinih ulja Alpe - Adria te 13. izložba bučinih ulja Hrvatske, čemu je nazočio i premijer Andrej Plenković.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja.

- Kontinuirano potičemo poljoprivrednu proizvodnju kroz promociju, edukacije i potpore. Raspisali smo cijeli niz javnih poziva čime pomažemo našim OPG-ovima da lakše postanu vidljivi, da lakše dođu do informacija te da ti proizvodi budu što cjenjeniji. Poljoprivredna proizvodnja nam raste, broj dolazaka na područje županije raste. Turisti osim što vole razgledati, vole i autohtone proizvode - rekao je župan Anđelko Stričak.

'Identitet tog kraja'

Uz domaćina, župana Stričaka i suradnike, na otvorenju Izložbe prisustvovali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao i ministar turizma i sporta Tonči Glavina, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, državni tajnici, saborski zastupnici, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec te drugi gosti.

- Drago mi je da se na ovaj način u kontekstu poljoprivredne proizvodnje organiziraju izložbe na kojima sve više i više proizvođača nudi autohtone proizvode s naglaskom na prostor. Oni se stvarno trude oko svega, tu su i varaždinski klipič, varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje, ludbreški hren, sve su to proizvodi kroz koje proizvođači predstavljaju identitet tog kraja - rekao je Plenković.

Komentari