brojni posjetitelji

FOTO: Pogledajte kako je bilo u Paki na „Danima vrganja i crnog tartufa“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.09.2019. 12:02

Zadnja izmjena: 16.09.2019. 12:02

U organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Marofa i Udruge privatnih šumovlasnika Graber , u Paki se od petka do nedjelje održavala šesta manifestacija „Dani vrganja i crnog tartufa“ koja je i ovoga puta ponudila niz zanimljivih, edukativnih i zabavnih sadržaja.

U subotu i nedjelju posjetitelji su uživali u raznolikom programu koji je uz edukaciju i rekreaciju ponudio uživanje u prirodi, branje gljiva, lov na crni tartuf, ali i istraživanje Pake i utvrde Čanjevo. Organizirani su i Paka mini trail, vožnja električnim biciklima, posjet dabrovoj brani i učenje nordijskog hodanja, a svi su imali priliku i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje su pripremili renomirani kuhari. Kulinarski show u subotu je održao Robert Slogar, a u nedjelju je svoje kulinarsko umijeće pokazao Damir Crleni.

Posljednjeg dana manifestacije održano je i natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva, uz stručnu determinaciju prof. Branka Bartolića, predsjednika Hrvatskog mikološkog saveza. Uz to, održan je Sajam autohtonih proizvoda na kojem su sudjelovali domaći OPG-ovi.

Brojem izlagača, ali i posjetitelja kojih je iz godine u godinu sve više, zadovoljna je Renata Horvatić, voditeljica Turističke zajednice grada Novog Marofa.

- Od ove godine naša manifestacija prvi put nosi ime Dani vrganja i crnog tartufa, budući da već nekoliko godina ovdje promoviramo nalazište crnog tartufa za što sad postoje i znanstveno utemeljene činjenice. Naime, istraživanja Hrvatskog šumarskog instituta su pokazala da crnog tartufa ima i ovdje, stoga ove godine imamo i izlagače koji nude proizvode od tartufa, a organizirali smo i pokazno traženje tartufa - istaknula je Horvatić.

Da su Dani vrganja i crnog tartufa u Paki doprinijeli poboljšanju turističke ponude ovoga kraja smatra i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Ovo je jedna specifična, drugačija manifestacija od ostalih koje imamo u Varaždinskoj županiji i samim time privlači određeni broj ljudi. Ta je unikatnost važna i trebamo ju promovirati. Posebno mi je drago da se to razvuklo na nekoliko dana, od stručnih predavanja i radionica, do promocije tartufa, tartufarenja i jela od tartufa, a naravno i gljiva i vrganja - kazao je Jenkač i dodao da je. osim za turizam, ova manifestacija značajna za i promociju gljivarstva i OPG-ova koji djeluju na području Novog Marofa i šire.

Komentari