tradicija

Foto - Donosimo fotogaleriju vuzemnice u Cestici i čestitamo Vam Uskrs!

eTV - Ovo je tradicionalan običaj koji je na ove prostore došao iz europskih zemalja, još prije stotinu godina ovdje su se slagale vuzemke koje su se palile da otjeraju zle duhove te da vatra bude simbol lijepe i svijetle budućnosti...
Objavljeno: 31.03.2024. 07:04

Zadnja izmjena: 31.03.2024. 07:47

Foto: Boris Matijašec

Paljenje vuzemnica je tipično za sjever Hrvatske te bez velike vatre ne može proći ni jedna Velika subota uoči Uskrsa. Obično se slaže na velikim livadama, može dosezati i do nekoliko desetaka metara, a u njezinoj 'gradnji' često sudjeluju gotovo svi mještani. 

Mi smo tako jučer posjetili Kolarovec u Općini Cestica kako bismo vam što bolje dočarali kako se to mještani pripremaju za ovaj običaj. Kako je rekao načelnik Općine Cestica, na području općine ove godine više udruga sudjeluje u izradi uskrsnih krijesova već duži niz godina.

- Ovo je tradicionalan običaj koji je na ove prostore došao iz europskih zemalja, još prije stotinu godina ovdje su se slagale vuzemke koje su se palile da otjeraju zle duhove te da vatra bude simbol lijepe i svijetle budućnosti. Mi kao Općina podržavamo naše udruge u tim običajima, želimo da se ti običaji zaštite na cijelom sjeverozapadu Varaždinske županije, na čemu radimo s Varaždinskom županijom - rekao je Korotaj.

Komentari