ljepota klenovničke prirode

FOTO Posjetili smo Vukovoj kod Klenovnika gdje raste vrlo rijetka biljka i bolje da ju ne dirate

Objavljeno: 16.04.2018. 18:32

Zadnja izmjena: 16.04.2018. 22:33

Foto: Viktor Hranić

Malo mjestašce Vukovoj u općini Klenovnik poznato je po svojoj srednjovjekovnoj crkvici koja predstavlja najjužnije svetište u svijetu posvećeno omiljenom njemačkom svecu Sv. Wolfgangu, odnosno Sv. Vuku Regensburškom. No, ovo mjesto i crkva posebni su još zbog nečega. Naime, upravo je ovdje stanište rijetke i strogo zaštićene biljke Crnkaste sase koja je sada u cvatu i koju smo posjetili. 

Strmim i zavojitim cestama i makadamom stigli smo do Vukovoja, mjestašca u blizini Klenovnika s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na čitav kraj. Osim pogleda i prirode s psihoterapijskim učinkom, ovo je mjesto specifično jer predstavlja stanište neobičnoj i strogo zaštićenoj Crnkastoj sasi koja je početkom 90-ih imala status izumrle vrste da bi nešto kasnije bila ponovno pronađena upravo ovdje, uz crkvu Sv. Vuka gdje je svojevremeno bilo jedino poznato nalazište u Hrvatskoj pa je proglašeno botaničkim spomenikom prirode.

Ova vrlo rijetka biljka koja raste ovdje i na još svega nekoliko mjesta u Hrvatskoj ima korijen 2 metra duboko u zemlji, a cvijet je prekriven sitnim dlačicama pa ju često zovu 'mačkec', a ovo vrijeme je vrijeme njezine cvatnje pa nismo mogli odoljeti, a da ju ne posjetimo i fotografiramo. 

Komentari