u prostorijama županije

FOTO: Kreće izrada projekata za obnovu i rekonstrukciju Arboretuma Opeka i dvorca iz 17. stoljeća

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.03.2020. 12:31

Zadnja izmjena: 13.03.2020. 13:19

Foto: Luka Šalamun

Danas su u Županijskoj palači potpisani ugovori za izradu projekata obnove spomenika parkovne arhitekture Arboretum Opeka te rekonstrukcije dvorca Opeka.

Župan Radimir Čačić je ugovor za izradu glavnog i izvedbenog projekta te usluga projektantskog nadzora za rekonstrukciju, obnovu i prilagodbu građevine dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te projekta obnove spomenika parkovne arhitekture Arboretum Opeka potpisao s Kristinom Babić i Mijom Erak ispred zajednice ponuditelja Core d.o.o. i Studio Landa d.o.o. iz Dubrovnika. 

- Ta dokumentacija će biti temelj za prijavu projekata obnove za financiranje iz europskih i nacionalnih fondova. Arboretum je zaštićen još 1947. godine kao jedinstveni primjer parkovne arhitekture, a od 2007. godine je i kulturno dobro Republike Hrvatske. Na oko 25 hektara se nalazi više od 2.000 biljnih jedinki, pri čemu su pojedini primjerci značajni zbog starosti od 150 i više godina, a drugi radi visokih estetskih svojstava ili zbog svoje rijetkosti. Svo bilje će biti inventarizirano, a uz to će biti obnovljen bazen, kao i jezero s drvenim mostićem, mjesto na kojem su se nekad odvijali koncerti.  Zanimljivost koja je krasila cijeli prostor bila je i ledana, koju također planiramo obnoviti. U planu je i projekt postavljanja ograde dužine oko 3 kilometara kako bi se vrijedan prostor zaštitio od upada i uništavanja. Rok za dovršetak projekata je devet mjeseci, a kad budu gotovi, imat ćemo prvi put konkretnu dokumentaciju na temelju koje možemo krenuti u obnovu kakvu arboretum zaslužuje – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak

Zajednica ponuditelja je izabrana u postupku javne nabave, prvom ikad provedenom u Hrvatskoj istovremeno za iznimno zahtjevnu i složenu obnovu spomenika parkovne arhitekture i kulturnog dobra te rekonstrukciju i obnovu dvorca. Vrijednost ugovora je 1.937.500 kuna s PDV-om.

 

Komentari