općina bednja

Foto - Povodom Dana Općine Bednja otvorena dva nova trga u Cvetlinu i Vrbnu

Objavljeno: 10.05.2023. 15:58

Zadnja izmjena: 10.05.2023. 16:39

Foto: Boris Matijašec

U povodu Dana općine Bednja, a prije same današnje svečane sjednice, općina je dobila dva novoizgrađena trga - u mjestima Cvetlin i Vrbno.

Trg u samom središtu Cvetlina daje novi izgled vizuri naselja poznatog kao mjesta dugogodišnje tradicije održavanja autohtonog Etno-festivala i njegovanja kulture i običaja čitavog bednjanskog kraja. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu ovogodišnjeg programa podrške brdsko-planinskim područjima dodijelilo Općini 66.361 tisuća eura za realizaciju tog projekta dok je ukupna vrijednost radova 200 tisuća eura.

- Ovaj trg u Cvetlinu postat će središnje mjesto okupljanja i održavanja raznih manifestacija i festivala po kojima je Cvetlin i poznat. Otvaranje trgova dokaz je da ravnomjerno razvijamo i ulažemo u sve dijelove općine. Ovaj drugi trg, osim što je pravi ukras mjesta Vrbno, podiže standard života, ali i šaljemo snažnu poruku da nam je cilj maksimalni daljnji razvoj općine i zadržavanje mladih ljudi da ostaju ovdje na svojoj zemlji - rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

'Dodatni vjetar u leđa'

Također, investicija izgradnje trga u mjestu Vrbno iznosi oko 132 tisuće eura, a oba trga službeno je, uz načelnika i suradnike, otvorio varaždinski župan Anđelko Stričak.

-Trg će biti svakako dodatni vjetar u leđa za održavanje raznih manifestacija, kao što su "Svibanjske noći" i Etnofestival u Cvetlinu. Sada će trgom u Cvetlinu odzvanjati domaća popevka i domaća riječ i češće, što je u današnje vrijeme itekako važno i vrijedno. Isto tako, neka trg u Vrbnu bude mjesto iz kojeg će se čuti taj najinteresantniji, najmelodičniji i najkompliciraniji govor kajkavskog narječja: bednjanski jezik koji je upisan kao nematerijalno kulturno dobro RH - rekao je župan te najavio novi rječnik bednjanskog govora koji će biti svojevrsni nastavak čuvene dijalektološke studije.

Komentari