odavanje počasti

Foto - Predstavnici Županije i Grada odali počast žrtvama holokausta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.01.2023. 10:51

Zadnja izmjena: 27.01.2023. 11:10

Foto: Luka Šalamun

Povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj položili su vijenac i zapalili svijeće u sjećanje na sve žrtve tog strašnog zločina

27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 

- Danas smo odali počast žrtvama i sjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti, ali i poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru - rekao je župan Stričak.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Neven Bosilj koji je rekao kako se Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda.

-Postoji veliki interes Varaždinaca i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano da se barem jednom mjesečno napravi termin da bi ga mogli vidjeti. Slijedi nam i pretvorba Sinagoge u kulturni centar s obzirom da u Varaždinu imamo svega nekoliko živih Židova tako da može biti jedino u funkciji kulturnog centra - rekao je Bosilj.

Komentari