međimurska županija

Foto - Predstavljen najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje

Objavljeno: 14.11.2021. 19:23

Zadnja izmjena: 14.11.2021. 19:23

Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Muzejom grada Koprivnice izložbom "Tibeti u Međimurju i Podravini" predstavio je najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje.

Tibeti su rupci velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.

Ovom izložbom Muzej Međimurja Čakovec predstavlja povijest tog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini. Autorice izložbe su kustosica MMČ-a Janja Kovač i viša kustosica MGK-a Marija Mesarić, a pridružila im se etnologinja i konzervatorica savjetnica Venija Bobnjarić Vučković iz Restauratorskog centra Ludbreg.

Izložbu je otvorio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, a otvorenju je nazočio i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin. Otvorenje izložbe izvedbom međimurskih popevki uveličao je KUD “Seljačka sloga” Donja Dubrava.

Izložba se može razgledati do 31. siječnja 2022. godine u radno vrijeme muzeja - od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Komentari