županijska palača

Foto - Predstavljena brošura 'Građanski odgoj i obrazovanje u praksi', ovo su nagrađene ideje i škole

Objavljeno: 17.06.2024. 11:23

Zadnja izmjena: 17.06.2024. 11:24

Foto: Ivana Bertović

Varaždinska županija je treću godinu zaredom izdala brošuru s pregledom svih projekata građanskoga odgoja koji su u školskoj godini 2023./24. provodile osnovne i srednje škole iz Varaždinske županije. Provedeni projekti i ove su godine rezultat raspisanog poziva za sufinanciranje projekata u okviru građanskog odgoja.

Svi projekti su objedinjeni u brošuri „Građanski odgoj i obrazovanje u praksi“, po čemu je ovaj projekt jedinstven u Hrvatskoj. 

- Treću godinu provodimo jedinstven program građanskog odgoja u našim osnovnim i srednjim školama. Ukupno je uključeno u taj program 48 škola. Ideja je otpočetka bila da županija osigura jedan dio sredstava, sada je to bilo 1.400 eura za svaku školu i program, a škole moraju osmisliti projekt kojim će se baviti. Županija je za cijeli projekt izdvojila 67.200 eura plus pet nagrada. Tiskamo i brošuru gdje su svi radovi i projekti sažeti. Kad sažmemo sve tri godine zaista je tu pregršt i more ideja. Iduće godine nastavljamo s ovim jedinstvenim programom u Hrvatskoj – naglasio je tom prilikom župan Varaždinske županije Anđelko Stričak čestitavši učenicima na provedenim projektima.

'Izlazi se iz jednostavnih okvira'

Uz brošuru, pet najuspješnijih projekata koje je odabralo stručno povjerenstvo nagrađeno je prigodnim nagradama. Član povjerenstva, Hrvoje Kovač, istaknuo je važnost ovog projekta.

- Ono što nas posebno veseli je osvještenost, da se izlazi iz okvira jednostavnih projekata već klinci traže rješenja za cijeli svijet. Najbolji ove godine bili su: Osnovna škola Ivana Rangera Kamenica (Stari i mladi - zajedno u zajednici), Osnovna škola Kneginec Gornji (Budi faca, iskoristi ono što drugi baca), Osnovna škola 'Gustav Krklec' Maruševec (Srebrna cesta) te Strojarska i prometna škola Varaždin (Nije važno jesi cura ili tip, samo sruši stereotip) i Gospodarska škola Varaždin (Vrata u svijet poduzetništva) - naglasio je Kovač.

Komentari