općina sračinec

Foto - Predstavljena knjiga 'Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog'

Objavljeno: 19.04.2023. 08:17

Zadnja izmjena: 19.04.2023. 08:26

Jučer je u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu predstavljena dugo i temeljito pripremana knjiga "Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog", koju autorski potpisuje Damir Crleni.

Bila je ovo prilika za okupljanje mnogobrojnih uzvanika, mještana općine Sračinec, te velikog broja kuhara, koji žive ili potiču iz Sračinca ili Svibovca Podravskog. Bogato opremljenu knjigu velikog formata kao nakladnik potpisuje Varaždinska županija, a sunakladnik je Općina Sračinec. Osim autora Damira Crlenog, suradnici na knjizi su Anđelko Levanić, Marin Sambolek, Ivana Rakinić i Marija Kuzminski, a fotografsku opremu knjige te grafičku pripremu potpisuje Ivica Jeremić.

- Naša općina relativno je mala, a iz nje su u svijet visoke gastronomije krenula čak tri znatna kuhara. No, osim tih najuspješnijih, s našeg je područja u zadnjih 30-ak godina poteklo više od 80 kuhara, koji rade diljem naše zemlje i inozemstva. Kuhanje i kuhari naš su "brend", kojim se ponosimo, a sada je ta povijest zapisana u ovu knjigu. Damir Crleni bio je prvi zlatni kuhar Hrvatske, još davne 2004. godine, a iza njega je već više sličnih knjiga, pa je bio red da svoje znanje i iskustvo upregne i u mjestu iz kojeg je potekao - rekao je načelnik Općine Božidar Novoselec.

Prvi dio knjige sadrži spomenute recepte, a u drugom dijelu predstavljeni su mnogobrojni kuhari s područja općine Sračinec. Svaki od njih predstavljen je kratkom biografijom, svojim najdražim jelom i receptom. Zanimljivo je i to da je knjiga dvojezična, osim tekstova i recepata na hrvatskom, cijeli je sadržaj preveden i na engleski jezik.

- U našoj županiji radimo više projekata zaštite autohtonih proizvoda i namirnica, a ja sam rođen u Sračincu. Ideja mi je odavno bila da na neki način objedinim te dvije emocije, onu za hranom i onu za svojim rodnim krajem. Bio je to svojevrstan put u davnu prošlost, trebalo se sjetiti što smo to kao djeca jeli, što su jeli naši stari i kako su ta jela pripremana - dodao je Crleni.

Komentari