knjiga recepata

Foto - Predstavljena kuharica „Ludbreški hren“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.09.2022. 18:26

Zadnja izmjena: 01.09.2022. 18:26

Ludbreški hren je ljut, osvježavajući i jako zdrav, a odlično se slaže sa svim vrstama mesa, prija uz ribu, oplemeni svaku salatu i odličan je čak i u smoothieju. Upravo to je u svojoj knjizi recepata „Ludbreški hren“ pokazao profesionalni kuhar, chef Damir Crleni.

Kuharica je izdana u nakladi Varaždinske županije i sunakladi Grada Ludbrega, a u njoj su kroz dvadesetak recepata predstavljena jela s hrenom u svim varijantama. Gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić naglasio je važnost tradicije u proizvodnji hrena.

- Hren je oduvijek bio tradicija ovoga kraja i on ima jednu svoju osobinu koja nas podsjeća koliko je život složen, koliko je slojevit, koliko može biti težak, trpak, gorak i ljut, ali isto tako i slastan i ukusan. Velika zahvala Varaždinskoj županiji i obitelji Makar koja godinama proizvodi hren i proizvode od hrena. Nadamo se da će današnje događanje doprinijeti uzletu hrena kao namirnice i poljoprivredne kulture, da se sačuva u našim krajevima - rekao je gradonačelnik Bilić.

Najmlađi od zaštićenih proizvoda

Predstavljanju ovog vrijednog izdanja u Ludbregu prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek koji se osvrnuo na važnost zaštite proizvoda.

- Ludbreški hren je najmlađi u kategoriji zaštićenih proizvoda na području Varaždinske županije, no na njemu radimo isto kao što smo radili i na ostalim zaštićenim proizvodima. Naime, poslije svake zaštite većinu materijala koje smo sakupili objedinjujemo u monografiju pa nakon toga slijedi objava kuharice, a sve su to zapravo koraci koji bi trebali pomoći u promociji, u ovom slučaju ludbreškog hrena - rekao je Vincek.

Komentari