tradicionalni proizvod

Foto - Predstavljena monografija posvećena Vidovečkom gibaniku

Objavljeno: 26.11.2022. 09:08

Zadnja izmjena: 26.11.2022. 09:08

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

- Poštujemo i cijenimo trud koji pojedinci, OPG-ovi, udruge ulažu kako bi očuvali i zaštitili tradiciju i običaje svoga kraja. Monografija „Vidovečki gibanik“ potvrda je odgovornog odnosa prema naslijeđu naših predaka, zahvaljujem autorima te im čestitam. Vjerujem da će biti poticaj i drugima da krenu vidovečkim stopama na putu zaštite i promocije proizvoda tradicionalne gastronomije Varaždinske županije – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

'Nitko nam nije ravan'

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

- Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Komentari