Hrvatska pošta

Foto - Predstavljena nova poštanska marka za 150. obljetnicu zgrade varaždinskog kazališta

Objavljeno: 25.09.2023. 18:43

Zadnja izmjena: 25.09.2023. 18:43

U HNK u Varaždinu se danas održala svečana promocija poštanske marke koju povodom proslave 150. obljetnice otvorenja zgrade varaždinskog kazališta izdaje Hrvatska pošta.

Autor marke je likovni umjetnik Dean Roksandić, a tiskana je u 30 tisuća primjeraka. Ovom prigodom u Velikoj koncertnoj dvorani postavljen je poštanski sandučić i svi posjetitelji mogli su poslati prigodne razglednice s obljetničkom markom i prigodnim žigom.

- Ova zgrada izgrađena je prije 150 godina i na današnji dan otvorena predstavom Ivana Kukuljevića Sakcinskog "Poturica" na hrvatskom jeziku, što je bilo vrlo hrabro u to vrijeme. Zgradu je projektirao Hermann Helmer, to je njegov biser nakon kojeg je on napravio preko 50 kazališnih koncertnih zgrada po cijeloj Europi i svijetu, a uvijek je iznad svog stola imao sliku varaždinskog HNK. Imao je 23 godine kada se gradilo kazalište u Varaždinu. Zgrada je izgrađena novcima građana našeg grada što pokazuje koliko su Varaždinci tada željeli i voljeli kulturu - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Župan Anđelko Stričak zahvalio je Hrvatskoj pošti što na prigodan način poštanskom markom doprinosi ovoj lijepoj 150. obljetnici HNK u Varaždinu.

- Dosad je na markici bio Varaždinski klipić i naša 7. gardijska brigada Pume i zaista je lijepo što vode brigu o sjeveru Hrvatske i Varaždinskoj županiji. Samim time promoviraju našu županiju i ono što je bitno u zemlji i svijetu. Vjerujem da će ovih 30 tisuća markica, koliko ih je štampano sa zgradom HNK u Varaždinu, završiti na svim kontinentima i da će se osobe koje prime razglednicu ili pismo s njom zainteresirati i informirati o Varaždinu i Varaždinskoj županiji - rekao je Stričak.

Komentari