sinoć u Varaždinu

FOTO Prepuna dvorana iznimno zainteresiranih slušatelja na predavanju fizičara Ivice Puljka

Objavljeno: 27.10.2016. 09:22

Zadnja izmjena: 27.10.2016. 09:54

Foto: Željko Porobija

Jučer se u dvorani Park Boutique Hotela tražilo mjesto više, morale su se unijeti i dodatne stolice kako bi svi zainteresirani mogli prisustvovati predavanju poznatog fizičara i popularizatora znanosti dr. Ivice Puljka, lovca na Higgsov bozon. Bilo je to najbolje posjećeno predavanje koje je dosad organizirao Rotary Club Varaždin 1181.

I oni koji su došli uistinu nisu zažalili - sat vremena predavanja o tome tko smo, odakle dolazimo i kuda idemo prošlo je kao za tren, a potom su uslijedila i brojna dodatna pitanja iznimno zainteresiranih gledatelja. Saznali smo puno toga i o nama samima, ali i o svemiru, njegovim počecima, sastavu i budućnosti. Sve je bilo popraćeno vrlo slikovitim slajdovima, a Puljkov dinamični i duhoviti način predavanja, s gomilom najnovijih znanstvenih činjenica i dubokih spoznaja ovdje je nemoguće prepričati. Srećom, postoje brojne snimke na YouTubeu i, ako već niste imali sreće biti jučer na predavanju, onda barem pogledajte kako to inače izgleda. I trebalo bi spomenuti još jednu činjenicu koja nije bila poznata slušateljima predavanja - Ivica Puljak je jučer već održao dva predavanja u Ludbreškoj osnovnoj školi, gdje je stigao iz Osijeka u kojemu je također govorio o ovim značajnim temama. Prema njegovoj računici, do sada je takvih predavanja održao oko tri stotine - obično po školama, ali nedavno čak i u vrtiću. Jučer je to ipak bila odrasla publika.

'Imam svoj zadatak'

Iskoristili smo priliku i za kratki intervju s ovim znanstvenikom koji je kao vođa jednog od timova sudjelovao u traganju za Higgsovim bozonom ili popularno (i pogrešno) nazvanim "Božjom česticom". Zanimalo nas je što ga nagoni da osim svog redovnog posla profesora fizike na splitskom FESB-u i suradnje s CERN-om drži tolika popularna predavanja o fizici.

- Moj zadatak je promocija znanosti. I želim uz to reći da budućnost sjajna. Ili, da budem precizniji, da je bliska budućnost ljudskog roda sjajna. - izjavio je Puljak.

Kakvim se istraživanjem sada bavite?

- I dalje se bavimo Higgsovim bozonom - nadograđujemo detektor i izvršili smo puno mjerenja kako bi vidjeli poklapaju li se s našim predviđanjima. Ako ne, onda će trebati nadograditi takozvani standardni model elementarnih čestica.

I - postoje li kakvi rezultati koji bi mogli promijeniti taj standardni model?

- Ne, za sada ih nemamo. Nama je taj standardni model već pomalo "dosadio" time što se stalno i iznova potvrđuje. Bila je neka zanimljiva pojava prilikom jednog mjerenja i odmah se napisalo 50-ak znanstvenih radova na tu temu. Ali na koncu se ispostavilo da nema tu ničega spektakularnog i da se sve može bez problema objasniti standardnim modelom.

Na koncu predavanja uslijedio je dugotrajan pljesak, a ovdje - osim preporuke da pronađete neki Puljkov video na YouTubeu - donosimo i fotogaleriju s jučerašnjeg predavanja.

 

 

 

 

 

Komentari