podizanje svijesti

Foto - Prigodnim programom u Varaždinskoj županiji obilježen Svjetski dan nepušenja

Objavljeno: 31.05.2023. 18:13

Zadnja izmjena: 31.05.2023. 18:20

S ciljem podizanja svijesti o štetnim i smrtonosnim učincima duhana i pasivnog pušenja te poticanje na smanjenje korištenja duhana u bilo kojem obliku - javnozdravstvenom akcijom, tribinom i izložbom učeničkih likovnih radova u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan nepušenja.

Sudionike kampanje u Županijskoj palači pozdravio je župan Anđelko Stričak iznijevši podatke istraživanja koje je Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije proveo 2019. godine na 1.677 srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji, a bilo je vezano uz korištenje sredstava ovisnosti, duhana, alkohola i droge.

- Istraživanje je pokazalo da svaki peti učenik svakodnevno puši. Svaki drugi, točnije 45 posto njih već je probalo E-cigarete. Zabrinjava i podatak da gotovo polovica ispitanika smatra da je pušenje cigarete „cool“. Upravo iz razloga što mladi danas misle da je to cool ili simpatično, već sutra javlja se ovisnost o cigaretama i tada dođemo do podatka da su u Hrvatskoj 22 posto stanovnika pušači - rekao je Stričak.

Svjetski dan nepušenja bila je i prigoda da se učenicima i mentorima iz osnovnih škola koji su svojim likovnim radovima sudjelovali na natječaju u sklopu projekta CARDIAB PROTECT, uruče nagrade i priznanja. Na raspisani natječaj pristiglo je 40 radova učenika četvrtih razreda iz sedam osnovnih škola . Povjerenstvo, koje se sastojalo od pet članova, odabralo je deset najboljih radova. Za njih je iz projekta CARDIAB PROTECT izdvojeno ukupno 1.400 eura. 

Osim tribine i izložbe likovnih radova na Franjevačkom trgu u sklopu javnozdravstvene akcije članovi Udruge „Kaj sad?“ zajedno s djelatnicima Opće bolnice Varaždin i studentima Sveučilišta Sjever zainteresiranim građanima dijelili su informativne materijale vezane uz prevenciju pušenja, a mjerili su i razinu šećera u krvi, krvni tlak, te radili spirometriju.

Komentari