gradski muzej

Foto - Promovirana knjiga o varaždinskim baroknim palačama, evo kako je bilo

Objavljeno: 02.03.2023. 10:23

Zadnja izmjena: 02.03.2023. 10:26

U sklopu programa Gradskog muzeja Varaždin "Srijede u Muzeju", u palači Herzer jučer je promovirana knjiga "Barokne palače u Varaždinu" autora Petra Puhmajera.

Publiku je pozdravio Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, a potom se publici obratio gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

- Drago mi je što nas se toliko okupilo na predstavljanju ove značajne knjige. Bilo bi odlično da je ona izašla prije četrdesetak godina jer bi onda i vizura Varaždina kojeg smo obnavljali intenzivno zadnjih godina možda bila drugačija. Ova knjiga pruža uvid ne samo u vanjštinu tih dvadesetak palača koje nema ni jedan grad u Hrvatskoj već i u ljepotu njihove unutrašnjosti jer su objavljeni tlocrti, fotografije i zanimljivi detalji tih prekrasnih zgrada.

Publici se obratila i pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija u varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, a knjigu su predstavili urednica Katarina Horvat-Levaj i Ratko Vučetić i sâm autor.

Znanstveno-likovna monografija Petra Puhmajera Barokne palače u Varaždinu cjelovit je pregled povijesti reprezentativne stambene i javne arhitekture u razdoblju 17. i 18. stoljeća u tad najvećem gradu kontinentalne Hrvatske. Knjiga opisuje urbanistički razvoj Varaždina, pruža uvid u naručitelje i graditelje palača, daje analizu prostorne organizacije i oblikovno-stilskih značajki te kontekst njihova nastanka u okviru srednjoeuropske barokne arhitekture.

Komentari