miran prosvjed u mirnom naselju

FOTO: Prosvjednici ispred farme u Horvatskom: 'Nećemo se seliti i ne odustajemo od rješenja problema'

Objavljeno: 29.03.2017. 19:13

Zadnja izmjena: 29.03.2017. 19:13

Foto: Viktor Hranić

Najavljeni prosvjed ispred farme peradi 'Petrinjak' u mirnom ivanečkom mjestu Horvatsko okupio je četrdesetak sudionika koji su, kako kažu, mirnim načinom htjeli riješiti situaciju koja im otežava svakodnevnicu.

Organizator prosvjeda, Tomica Solina ističe kako su svjesni da se problem možda neće riješiti jednim prosvjedom, no barem će se skrenuti medijska pozornost na gorući problem mještana.

<<Evo zašto sutra mještani mirnog Horvatskog organiziraju prosvjed pred farmom peradi

Na upit što očekuju od vlasnika farme, Solina je odlučan: 'Ili da posluje prema zakonu i pravilnicima ili da zatvori farmu.' Pritom dodaje kako im najviše smeta smrad i prašina koja se diže kad su pilići u farmi, a prema njegovim riječima, jedan turnus traje 3 mjeseca.

- I u ta tri mjeseca, barem je dva mjeseca užasan smrad i prašina, a to se najbolje osjeća kada puše vjetar s jugozapada koji sve to nosi prema naselju. - objasnio je organizator.

Prema njegovim rječima, sudionici prosvjeda posljednjih četiri do pet godina upozoravaju na ovaj problem, a najprije su ga pokušali riješiti mirnim putem, na sastanku s vlasnikom farme, koji, kako kaže Solina, samo klima glavom, a nakon sastanka se smije i izruguje.

Današnji miran prosvjed je bio prvi korak, a kako kaže Solina, postoje i planovi za sljedeće korake, no s time za sada ne bi izašli u javnost, jer žele iznaći rješenje mirnim putem, no ipak, najavljeni su sljedeći prosvjedi.

Vezano uz problem farme, prosvjednici su se obratili i raznim nadležnim institucijama i inspektoratima, no do sada nisu dobili nikakav konkretan odgovor i dodaju kako se ne namjeravaju seliti odavde, mještani su se tu rodili i tu žive. Uz okupljene prosvjednike, na mjestu događaja prisutan je bio i Zdenko Đula, kandidat za gradonačelnika Ivanca iz redova HDZ-a. 

Komentari