u novom marofu posvuda radovi

FOTO: Jenkač za kraj godine predstavio projekte u Marofu - i rekao kuda će otići obećanih 12 milijuna kuna

Objavljeno: 13.12.2017. 13:46

Zadnja izmjena: 13.12.2017. 13:51

Foto: Željko Porobija

Novi Marof u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci pretvorio u veliko gradilište - osim asfaltiranja cesti, poduzimaju se još brojni infrastrukturni projekti. Veliki novac - ukupno preko 10 milijuna kuna - ulaže se i u obrazovanje i socijalnu skrb.

Danas je gradonačelnik Siniša Jenkač posjetio glavne radove koji se u ovom trenutku obavljaju ili su upravo dovršeni - obnova Srednje i Osnovne škole, uvođenje led rasvjete te gradnja Centra za socijalnu skrb odvijaju se u krugu od nekoliko stotina metara.

2,5 milijuna kuna za škole

- Srednja škola je projekt koji se gura već nekoliko godina. Iselili smo prekršajni sud, gruntovnicu, s ovim završavamo priču o Srednjoj školi u Novom Marofu, grad dobiva jedan reprezentativni objekt. - izjavio je Jenkač, pritom pozivajući sve učenike koji žive nekoliko stotina metara ili nekoliko kilometara u krugu Srednje škole da je upišu. Zauzvrat, Grad planira kupovati udžbenike učenicima škole koja u ovom trenutku broji 130 učenika i planira se njezino osamostaljivanje te uvođenje medicinskog programa.

U projekt obnove Srednje škole uloženo je 1,4 milijuna kuna, a  gotovo 1,1 milijuna kuna uloženo je u energetsku obnovu Osnovne škole Novi Marof. Načinjena je toplinska fasada, zamijenjena je vanjska stolarija PVC prozorima, izvršena je i zamjena pokrova krova, kao i neki drugi radovi.

- Ukupno je oko 2,6 milijuna kuna koji se ove godine investiraju u osnovno i srednje školstvo i za nas je to iznimno važno. Naime, zahvaljujući tim ulaganjima, ne samo da će se poboljšati uvjeti rada i obrazovanja, već ćemo dobiti i jednu lijepu vizuru, posebice kad je riječ o srednjoj školi koja će dobiti novu fasadu, nove prozore i krov, tako da će zgrada koja je u samom središtu Novog Marofa dobiti novo ruho, na zadovoljstvo naših građana, ali prije svega učenika i njihovih roditelja. Kad je riječ o osnovnoj školi, ovo je već treća investicija u posljednje tri, četiri godine – ministarstva i Varaždinska županija dosad su uložili više od 3 milijuna kuna. – zaključio je gradonačelnik Jenkač. Osnovnu školu pohađa nekih 1000 učenika, a oko 1500 učenika s područja Novog Marofa polazi osnovnoškolsko obrazovanje.

U dijelu Zagorske ulice, dijelu Ulice kralja Tomislava i Ulici A. Šenoe mijenja se postojeća rasvjeta novom, ekološki učinkovitom LED rasvjetom. U dijelu Ulice T. Ujevića, dijelu Ulice M. Krleže, dijelu Ulice kralja Tomislava, te uz potok Koroščak gradi se nova ekološki učinkovita LED rasvjeta. Riječ je o radovima vrijednim 812 tisuća kuna zahvaljujući kojima će se u samom centru Novog Marofa značajno unaprijediti postojeća javna rasvjeta te postaviti nova na pojedinim mjestima gdje je dosada nije bilo. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije sudjeluje u sufinanciranju iznosom od 600 tisuća kuna.

'Evo kuda ide 12 milijuna kuna...'

Trenutno najveći projekt u vrijednosti od preko 9 milijuna kuna jest izgradnja Centra za socijalnu skrb. Nastave li se radovi ovakvim tempom, uskoro bi Marofčani na ovom mjestu trebali vidjeti lijepu, ali nadasve funkcionalnu zgradu, u kojoj će svi zaposlenici imati adekvatan prostor i normalne uvjete za rad.

– Novi Centar za socijalnu skrb bit će blizu dječjeg vrtića, blizu centra grada, dostupan svima i vjerujem da će nova zgrada zadovoljiti sve potrebe što se tiče funkcioniranja Centra, a omogućit će se i otvaranje novih radnih mjesta. – izjavio je Jenkač. Na kraju je objasnio i što se planira s 12 milijuna kuna sredstava fiskalnog izravnanja iz državnog proračuna.

- Mi smo u svoj proračun - prema naputku ministra Zdravka Marića - uračunali da ćemo u stvarnosti dobiti nekih 70% ovih sredstava - jer njihov priliv ovisi o punjenju državnog proračuna. Ulagat ćemo prije svega u investicije, a ukoliko bude došlo još sredstava, lako ćemo napraviti rebalans. - izjavio nam je Jenkač.

>> EKSKLUZIVNA LISTA Našim gradovima i općinama gotovo 94 milijuna kuna više u proračunu - evo tko dobiva najviše

Komentari