Obilježen dan osoba s Downovim sindromom

FOTO Različite šarene čarapice na hodnicima OŠ Vidovec

Objavljeno: 22.03.2018. 10:22

Zadnja izmjena: 22.03.2018. 10:25

Učenici i učitelji OŠ Vidovec obilježili su Svjetski dan osoba s Downovim sindromom nošenjem različitih čarapa. Naime, simbol Dana sindroma Down su šarene čarape koje simboliziraju posebnost tih osoba te ljepotu različitosti, a Ujedinjeni narodi su 2011. godine prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. ožujka obilježava Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom.

Svjetski dan sindroma Down (WDSD) prvi je puta obilježen u Singapuru 2006. godine, a nošenjem šarenih čarapa iskazuje se podrška osobama s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirale u naše društvo. Nažalost, normalan život u obiteljima, vrtićima, školama, ali i na radnom mjestu danas je omogućen još uvijek vrlo malom broju osoba s navedenim sindromom.

Učenici 5. b razreda OŠ Vidovec također su se uključili u obilježavanje Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, a budući da njihov razredni prijatelj Kimi Đuras ima Downov sindrom, cijeli su sat razrednog odjela igrali različite igre koje su pripremili u dogovoru s razrednicom Sanjom Biškup i Kimijevom asistenticom Majom Herceg. Na taj način, opuštenoj su atmosferi jačali zajedništvo, prijateljstvo i ljepotu različitosti.

Komentari