novi marof

Foto - Sadnjom medonosnih stabala obilježen Svjetski dan pčela

Objavljeno: 20.05.2022. 14:51

Zadnja izmjena: 20.05.2022. 14:51

U organizaciji Udruge pčelara "Medarica" danas je obilježen Svjetski dan pčela - pokraj biste Ive Tomašeca, osnivača Hrvatskog pčelarskog saveza, župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Novog Marofa zasadili su stablo sofore.

Zahvaljujući pomoći Grada Novog Marofa i udruge "Medarica", Osnovna škola Podrute dobila je pokazni pčelinjak s pet pčelinjih zajednica. Službenom otvorenju pčelinjaka i predstavljanju pčelarske grupe prisustvovali su i učenici Osnovne škole Podrute koji su goste zabavili prigodnim glazbenim programom. Svi prisutni imali su prilike degustirati domaće proizvode od meda.

- Unatrag nekoliko mjeseci sam imao nekoliko sastanaka s predstavnicima pčelarskih udruga iz Varaždinske županije, u kojima je oko 320 članova, a posjeduju oko 16.000 košnica. Odlučili smo im pomoći s 200.000 kuna, proveli smo sve potrebno i jučer su im ta sredstva isplaćena, tako da je Županija odradila sve što je bilo dogovoreno proteklih mjeseci - rekao je Stričak.

Jenkač je naglasio da je ponosan na to da je osnivač Hrvatskog pčelarskog saveza rodom iz Novog Marofa. -Drago nam je da imamo pčelarsku udrugu na području Novog Marofa, koja je aktivna i koja provodi različite aktivnosti vezane uz edukacije, posebno mladih, te promoviranje medarstva i njegovog približavanja građana, a uz to doniraju med našim dječjim vrtićima - rekao je Jenkač.

Obilježavanju Svjetskog dana pčela prisustvovao je i pročelnik Dragutin Vincek te predstavnici Udruga pčelara s područja Varaždinske županije, Goran Danko predsjednik Pčelarskog društva Varaždin i Milan Vukovski tajnik Pčelarske udruge "Čmalico" Bednja.

Komentari