u čast branitelju baniću

FOTO: Šetnica kraj potoka Korošćak u Novom Marofu nosit će ime poginulog hrvatskog branitelja Miljenka Banića

Objavljeno: 16.10.2018. 18:10

Zadnja izmjena: 16.10.2018. 18:17

Gradsko vijeće Grada Novog Marofa prihvatilo je inicijativu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije Ogranka Novi Marof i novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača te je donijelo odluku o imenovanju i obilježavanju šetnice uz potok Korošćak po poginulom hrvatskom branitelju Miljenku Baniću.

Miljenko Banić je kao branitelj i pripadnik 3. bojne 104. brigade izgubio život u obrani Republike Hrvatske na području grada Pakraca te stoga UDVDR Novi Marof smatra da je imenovanje i obilježavanje šetnice njegovim imenom nešto najmanje što mi kao društvo možemo učiniti za zahvalu njegovoj žrtvi. Ujedno je on i jedini poginuli branitelj iz samog mjesta Novi Marof“, navodi se u inicijativi UDVDR-a Novi Marof koju je prihvatilo Gradsko vijeće i donijelo odluku da spomenuta šetnica nosi njegovo ime.

Zadovoljan što je inicijativa dobila pohvale i jednoglasnu potporu Vijeća je i gradonačelnik Jenkač. Podsjetio je da je ovo samo jedna od aktivnosti u posljednje vrijeme kojom se braniteljima Novog Marofa odaje dužno poštovanje i zahvala za sve što su napravili tijekom Domovinskog rata.

– Nekako smo u razgovoru došli do zaključka da se šetnica, koja je sada lijepo uređena i osvijetljena, imenuje šetnicom Miljenka Banića. To je bilo mjesto gdje se on u mladosti igrao na igralištu a živio je nedaleko od nje. U razgovor s mjesnim odborom i majkom poginulog Miljenka mislim da je to najmanje što kao Grad možemo učiniti da sačuvamo sjećanje na njega – kazao je Jenkač te najavio da je u planu da se uz šetnicu napravi spomen obilježje.

Novomarofski dragovoljci i veterani također smatraju da bi šetnicu trebalo označiti prikladnom pločom s podacima o poginulom branitelju te postaviti bistu s njegovim likom na mjestu gdje bi se svake godine na dan njegove pogibije odala počast njegovoj žrtvi u obrani Republike Hrvatske. Miljenko Banić poginuo je 11. prosinca 1991. godine prilikom pokušaja oslobađanja dijela grada Pakraca, Japage i Gavrinice.

Komentari