grad novi marof

Foto - Sjećanje na petoricu mladića koji su 1947. pogubljeni u zaselku Matušini

Objavljeno: 12.02.2023. 17:01

Zadnja izmjena: 12.02.2023. 17:01

U novomarofskom kraju još je uvijek živo sjećanje na petoricu mladića koji su u zaselku Matušini u Makojišću Donjem pogubljeni na kućnom pragu dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine, a tadašnja ih je komunistička vlast pogubila bez suđenja, unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

U znak sjećanja na njihovo stradanje i u počast žrtvama poraća, u zaselku Matušini podignuto je spomen obilježje kod kojeg je u subotu, u organizaciji Udruge Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grada Novoga Marofa, položen vijenac i zapaljene svijeće. U Matušinima su se okupili brojni mještani, a među njima je bio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Vrlo jasno i bez zadrške treba ponoviti i naglašavati da se ovdje dogodio zločin. Prije 31 godinu, nedaleko odavde također se dogodio zločin sličan ovome, kada je srušen helikopter s europskim promatračima. O tome treba tako govoriti jer to su bili zločini. Zašto su ovi ljudi kojih se danas prisjećamo ubijeni na kućnom pragu teško je reći, ali u ta vremena mogao te netko prokazati da si nešto učinio ili rekao i totalitarno društvo te osudilo. Kada je jednoumlje, svatko tko ima drugačije mišljenje ili stavove može se naći pred nišanom i pred obaračem – rekao je Jenkač.

Komentari