evo detalja

Foto - Skup o Varaždinskom bučinom ulju: 'Ima potencijal osvojiti svjetska tržišta'

Objavljeno: 20.02.2024. 15:19

Zadnja izmjena: 20.02.2024. 15:19

"Istraživanja su pokazala da je Varaždinsko bučino ulje proizvod vrhunske kvalitete, čije redovno konzumiranje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje zbog čega ima puni potencijal osvojiti svjetska tržišta", istaknuli su to stručnjaci i znanstvenici danas na III. znanstvenom skupu posvećenom Varaždinskom bučinom ulju.

Skup su u Županijskoj palači organizirali Varaždinska županija i udruga Varaždinsko bučino ulje. Uz predsjednika udruge Varaždinsko bučino ulje Matiju Patrčevića i predsjednicu Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Mariju Cafuk, na znanstvenom skupu prisustvovali su voditeljica Odsjeka za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Ljubica Klobučić Grgas, Mara Bogović iz Savjetodavne službe i drugi uzvanici.  

- Cilj je javno predstaviti rezultate istraživanja i nove spoznaje znanstvenika i stručnjaka o ovom proizvodu svjetske kvalitete. Zanimljivo je da je prije točno 170 godina, u veljači 1854. godine, objavljen prvi članak u kojem se otkriva da se Varaždinsko bučino ulje proizvodi u Biškupcu kraj Varaždina. Ponosni smo na tu bogatu povijest, a posebno na naše proizvođače koji od tada do danas svoje vještine i znanja prenose na nove generacije - rekla je, između ostalog, zamjenica župana Silvija Zagorec.

'Više nego dobra promocija'

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek dodao je kako je Varaždinsko bučino ulje naš identitet i po njemu smo postali prepoznatljivi, a originalna boca završila je ne samo u gotovo svim europskim zemljama, nego i u Kini, SAD-u i Kanadi.

- Sad je vrijeme da zaživi na novom tržištu, a to je znanstveno tržište tako da znanstvenici iz cijelog svijeta mogu druga ulja komparirati s našim Varaždinskim bučinim uljem. Sličan put je prošlo varaždinsko zelje, koje se spominje u znanstvenoj literaturi više od 50 zemalja svijeta, što je više nego dobra promocija – zaključio je Vincek.

Komentari