GRAD NOVI MAROF

Foto - Spomen na stradalnike iz Novog Marofa na Zidu zahvalnosti i mira u Udbini

Objavljeno: 31.08.2021. 19:22

Zadnja izmjena: 31.08.2021. 19:25

Foto: Grad Novi Marof

U organizaciji Udruge Hrvatski domobran ogranak Novi Marof pedesetak mještana Novoga Marofa i okolice u crkvu Hrvatskih mučenika dopremilo je tri kamena na kojima je ukratko ispisana istina o stradanju civila i razoružanih vojnika te redovnika franjevaca ubijenih na području Novoga Marofa.

Ovi su kameni izvađeni na mjestima gdje je počinjen zločin te su sada dio Zida zahvalnosti i mira, akcije koju je pokrenuo mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup.

Na jednom je kamenu natpis: „Kipišće 1945., Novi Marof, Komunistički zločini“, kojim se podsjeća na pogubljenje između 600 i 800 pripadnika vojnih formacija NDH i civila. Na drugom je natpis: „Matušini 22.02.1947., Novi Marof, Komunistički zločini“ za pogubljenu petorice mještana. Treći kamen nosi natpis: „Remetinec, 1529., Samostan, Turska osvajanja“, a odnosi se na pogubljenje četvorice franjevaca 1529. godine od strane Osmanlija.

Misno slavlje u Udbini predslavio je domaći župnik i upravitelj svetišta Hrvatskih mučenika vlč. Josip Šimatović, a suslavitelji su bili fra Nikola Šantek, župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga i gvardijan novomarofskog samostana, i vlč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler. U propovijedi je župnik Šimatović istaknuo važnost spomena svih koji su bez suda, obrane i izrečene presude, bilo kao civili ili članovi vojnih postrojbi bili mučeni, ponižavani i na razne grozne načine pogubljeni.

Na Udbini je s predsjednikom Zdravkom Maltarom i članovima Udruge Hrvatski domobran, te hodočasnicima iz Novog Marofa i Križevaca bio i gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Komentari