DANI VRGANJA I CRNOG TARTUFA

FOTO Što je sve bilo i tko je sve posjetio zanimljivu turistčko-gastronomsku manifestaciju u Paki?

Objavljeno: 20.09.2020. 17:25

Zadnja izmjena: 20.09.2020. 17:30

Foto: Dino Možek

Dani vrganja i crnog tartufa 2020 održali su se jučer i danas, subotu i nedjelju 19. i 20. rujna. Vrganji su zaštitni znak ovog malog mjesta pored Novog Marofa na staroj cesti Varaždin - Zagreb i oni su ovog vikenda biti fokus berača gljiva.

Samo natjecanje počinje je danas u 8,00 sati dok će stručnu determinaciju ubranih gljiva provesti prof. Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza. A, svi oni koji ne spadaju u one sretnike koji znaju naći vrganj, u miru s umogli razgledati kako izgleda traženje crnog tartufa. Psi tartufari sa svojim vlasnicima demonstrirali su potragu, a mogle su se kušati i delicije ove vrijedne podzemne gljive pripremljene od svima poznatog chefa - Damira Crlenog.

Za ljubitelje povijesti tu je bio i stručni obilazak utvrde Paka, a šetnjom do zdravlja ili nordijskim hodanjem moglo se produžiti i do obližnje utvrde Čanjevo. 

Za najmlađe tu je bila edukativna radionica "Kao prvo - Zagonetno drvo", ali i Gljivolov pa i radionica gradnje utvrde Paka od drvenih kockica, Brick by brick.
Godine dobrih i pozitivnih druženja iznjedrila su Paka mini trail s maxi pauzom, na kojem su uživali zaljubljenici u trčanje na stazi dužine 5 km. Kako nastaju kreme i drugi proizvodi od ljekovitog bilja, moglo se saznati u Kući magične trave na OPG-u Jakopović koji se nalazi u Paki.

Bogati program osmislili su organizatori 7. po redu manifestacije a to su Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber.

Komentari