Under The European Stars

Foto - Što su učenici Prve gimnazije naučili u Finskoj u Erasmus+ projektu

Objavljeno: 21.05.2022. 17:55

Zadnja izmjena: 21.05.2022. 18:01

Prva mobilnost Erasmus+ projekta „Under The European Stars“ održana je u Finskoj od 3. do 10. svibnja u nekadašnjoj finskoj prijestolnici, gradu Turku. 

Pripreme za sam odlazak u najsjeverniju zemlju ovog projekta bile su dugotrajne, zanimljive i važne s obzirom na samu temu ovog projekta.  Digitalna detoksikacija, povratak prirodi, svrsishodno korištenje tehnologije, timski rad te razvijanje otpornosti na različite životne izazove glavni su aspekti ovog projekta.

Finci su pred učenike i nastavnike stavili vrlo zahtjevne zadatke koji su uključivali snalaženje u prirodi, spavanje u asketski opremljenim bungalovima, samostalno pripremanje hrane te bicikliranje od ukupno 150 km u tri dana. Da sve ne bi bilo toliko jednostavno kao što zvuči, sve su to začinili povremenom kišom, jakim vjetrom u prsa i temperaturama ispod 10°C.

Nakon završenoga izazova učenici su morali isprobati tradicionalnu finsku saunu i skok u hladno jezero, tek netom što je taj dan padala susnježica. U projektu sudjeluju četiri zemlje: Finska, Mađarska, Španjolska i Hrvatska koja se sprema biti domaćinom sljedeće godine u travnju.

U Finskoj je boravilo ukupno osam učenica i učenika iz Prve gimnazije Varaždin (Hrvoje Brđanović, Noa Planinc, Viktorija Pintarić, Gabrijela Fruk, Laura Pažur, Dorijan Habek, Vito Šalamon i Sebastjan Varga ) u pratnji profesorice TZK Tanje Ostović i profesora geografije Krunoslava Rukelja.

Komentari