grad ivanec

Foto - Stotine volontera uklanjalo otpad iz prirode u okolici grada Ivanca

Objavljeno: 25.04.2022. 12:44

Zadnja izmjena: 25.04.2022. 12:44

U subotu 23. travnja, cijelo administrativno područje grada Ivanca bilo je veliko zeleno radilište - stotine volontera iz 20 mjesnih odbora i 20 udruga civilnog društva, od kojih četiri DVD-a, uključilo se u 9. ekološku akciju Zelena čistka Ivanec 2022.

Proveli su prijepodnevne sate u izvlačenju otpada koji su u šumarke, potoke te grabe pokraj prometnica i planinarskih putova odbacili pojedini građani za koje je već otprije poznato da prilikom tranzita redovito odbacuju vreće smeće u grmlje pokraj cesta. Otpad, koji je gušio prirodu, izvlačio se s više desetaka lokaliteta. Brojna radilišta širom gradskog područja obišao je gradonačelnik Milorad Batinić sa zamjenikom Markom Friščićem.

- Veseli velik odaziv Zelenoj čistki i unatoč lošem vremenu prethodnih dana, što samo pokazuje da Ivanec drži konstantu iz prethodnih godina. Budući da zbog epidemioloških razloga Zelena čistka nije održana zadnje dvije godine (a u prethodnih osam uzastopnih akcija okoliš na području cijele naše općine većim je dijelom bio očišćen), obilazak terena sada pokazuje da su u međuvremenu u prirodi ipak završile znatne količine novog otpada. Sve to pokazuje da ćemo edukaciju i informiranje morati pojačati - rekao je Batinić.

- Nije jasno kako netko može natrpati krupni otpad na traktor ili moto kultivator, mučiti se odvozeći ga krišom u šumu i istovarivati taj otpad, kad isti taj otpad može odvesti u Ivkom i tamo ga posve besplatno odložiti. Ili još bolje, nazvati Ivkom i zamoliti da ga odvezu, što će komunalci učiniti bez ikakve naplate. Očito je da ove informacije još uvijek nisu stigle do svih građana i da mnogi još uvijek smatraju da je odvoz otpada u šumu posve normalan način njegova zbrinjavanja - dodao je Friščić.

Komentari