'disanje je život'

Foto - Stručni skup u Klenovniku: 'Ova bolest pluća treći je uzrok smrtnosti'

Objavljeno: 15.11.2023. 16:55

Zadnja izmjena: 15.11.2023. 17:04

U organizaciji Opće bolnice Varaždin i suorganizaciji Specijalne bolnice za plućne bolesti Zagreb danas je u prostorijama Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik održan stručni skup na temu "Disanje je život - djelujmo preventivno".

Na taj je način obilježen Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dan posvećen ozbiljnom zdravstvenom izazovu koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta.

- Ovaj Svjetski dan KOPB-a neka bude podsjetnik na važnost edukacije, prevencije i podrške za sve one koji se suočavaju s ovim izazovom. Neka nas motivira da zajedno radimo na poboljšanju kvalitete života pacijenata, kao i na prevenciji od najranije životne dobi - rekla je mag. med. techn. Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra OBV-a.

Treći uzrok smrtnosti

Naime, riječ je o bolesti s kojom se susreću zdravstveni djelatnici širom svijeta, stoga je potrebna edukacija o podizanju razine svijesti o bolesti, pogotovo jer se radi o bolesti za koju se predviđa da će u narednih 10 godina uvelike povećati smrtnost.

- Bolest je to koja zauzima treće mjesto kada govorimo o uzrocima smrtnosti, iznad nje su samo kardiovaskularne bolesti i moždane bolesti. Više od tri milijuna bolesnika godišnje umre od ove bolesti, a kao jedan od glavnih čimbenika rizika je pušenje - istaknula je mag. sestrinstva Tatjana Munko iz Specijalne bolnice za plućne bolesti Zagreb.

Komentari