„Termalna voda jučer danas, sutra”

Foto - Stručnim skupom o termalnoj vodi započeo 'Aquafest' u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 03.06.2022. 11:27

Zadnja izmjena: 03.06.2022. 12:38

Foto: Luka Šalamun

Ovog će se vikenda u Varaždinskim Toplicama održati Aquafest – festival kojim se odaje počast ljekovitoj termalnoj vodi, a posjetitelji će imati priliku upoznati se s bogatim rimskim nasljeđem.

Glavnina programa održavat će se u petak i subotu, 3. i 4. lipnja, kad će i ulice grada biti ispunjene duhom staroga Rima. Oba dana od 10.00 do 20.00 sati u Malom parku odvijat će se Sajam i radionice, a danas je uoči Međunarodnog skupa „Termalna voda jučer danas, sutra” održana i najava festivala kao i stručnog skupa.

- Mislim da je ovo jako dobra konferencija i stručni skup otkuda će stručnjaci reći što moramo napraviti i kojim putem moramo ići - rekla je između ostalog gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković na predstavljanju programa.

Zamjenica župana Silvija Zagorec tom je prilikom napomenula kako termalni izvori predstavljaju ogroman potencijal za razvoj.

- Bitno nam je da se ovdje nalazimo jer su Toplice poznate po tom prirodnom i neprocjenjivom bogatstvu koje može biti okosnica razvoja. Temelje imamo, ali je potrebno kontinuirano ulaganje od strane Grada, ali i Županije, a u prilog tome govori da se gradi Spinalni centar i mi ćemo i dalje sve poduzimati kako bi se Toplice pozicionirale kao moderni liječilišni centar - rekla je Zagorec.

Ostatak programa

U Rimskoj Bazilici od 18.00 će sati biti prikazan dokumentarni film „Putevi vode”, a od 20.00 sati posjetitelje očekuju još tri zanimljiva događanja; povorka pod bakljama u Rimskom forumu, borbe gladijatora u Termama te koncert „Voda”. U subotu u 11.00 sati ulicama Varaždinskih Toplica krenut će Povorka Rimljana, a na Parteru kod Terma odvijat će se borbe gladijatora i predstaviti formacije legija. Subotnji će program završiti u 21.00 sat predavanjem „Nesputane – jedna vilovita priča”.

Komentari