gamula u martijancu

Foto - Stručnjaci obišli još jedno arheološko nalazište, spomenik star 2.700 godina

Objavljeno: 16.12.2021. 09:32

Zadnja izmjena: 16.12.2021. 09:38

Na jednom od najznačajnijih spomenika starijeg željeznog doba u Hrvatskoj, Gamuli u Martijancu, ovih dana izvršeni su radovi čišćenja. Radi se o spomeniku koji datira okvirno iz 7. st. pr. Kr.

Radovi su započeli na poticaj načelnika Martijanca, Branimira Nađa, a provode se zajedničkim naporima koje u ovaj vrijedan spomenik ulažu Općina Martijanec, vlasnik zemljišta na kojem se Gamula nalazi, gospodin Ivan Šmrčak te volonteri stručne ekipe Instituta za arheologiju. Stručnjaci s Instituta za arheologiju koji rade na ovom spomeniku, provodili su istraživanja i u susjednom Jalžabetu.

- Kulturne vrijednosti koje imamo na području naše općine moramo sačuvati i njegovati, to je dio naše povijesti, ali s obzirom na znanstveni i turistički potencijal ovakvih lokaliteta, to je i dio naše budućnosti. Drago mi je da smo započeli s uređenjem Gamule i vjerujem kako ćemo uspješno iskoristiti potencijal koji ovdje imamo - rekao je Nađ.

Radovi se izvode pod stručnim nadzorom Saše Kovačevića iz Instituta za arheologiju. - Jalžabet i Martijanec pripadaju halštatskom razdoblju te ova dva prapovijesna naselja koja okružuju monumentalne grobnice valja sagledavati, istraživati i onda prezentirati kao cjelinu - rekao je Kovačević.

Martijanečku Gamulu nakon čišćenja čekaju geofizička i interdisciplinarna istraživanja samog tumula i kulturnog krajolika u kojem se nalazi.

Komentari