svečana sjednica u hnk

FOTO: SVEČANOST UZ DAN FAKULTETA Varaždin bez FOI-a ne bi bio isti!

Na Fakultetu organizacije i informatike još uvijek postoje studentske gužve i živi studentski život, a nastavno osoblje angažirano je na desecima projekata čije se financijske vrijednosti od 2,6 milijuna eura ne bi posramio ni ozbiljan gospodarski subjekt...
Objavljeno: 18.12.2018. 15:57

Zadnja izmjena: 18.12.2018. 16:14

Foto: Luka Šalamun

Na Fakultetu organizacije i informatike još uvijek postoje studentske gužve i živi studentski život, a nastavno osoblje angažirano je na desecima projekata čije se financijske vrijednosti od 2,6 milijuna eura ne bi posramio ni ozbiljan gospodarski subjekt.

Podaci su to koji su se mogli čuti na današnjoj svečanoj sjednici fakulteta koji obilježava svoj dan, a iznio ih je dekan FOI-a Neven Vrček, pronalazeći izvorište snage fakulteta u osjećaju pripadnosti instituciji, a uspoređujući isto sa sportskim uspjesima koje su ove godine ostvarili hrvatski sportaši i njihovi izbornici iz Varaždina.

- Što ponos može napraviti kad ljudi osjećaju pripadnost nekoj ideji, instituciji... – zaključio je Vrček, istaknuvši da je FOI završetkom ciklusa strateškog planiranja dugoročno trasirao svoj razvoj, a upisom informatičkih zanimanja u kvalifikacijski registar – trasirao i informatičku struku te napredak generacija informatičara na tržištu rada.

- Ime ovog fakulteta izaziva respekt diljem Hrvatske, a vaše nastojanje da ga učinite toliko značajnim stvorilo je i stvara trajnu vrijednost ovoga grada i naše županije – riječi su kojima se svečanom skupu obratio zamjenik župana Tomislav Paljak, dok je gradonačelnik Ivan Čehok naglasio prijeku važnost izgradnje informatičkog kampusa.

- Nedostaje nam više od 300 informatičara godišnje, a tko danas kasni – kasni nepovratno. Sramota je za jednu suvremenu državu da 15 godina ne može napraviti informatički kampus. Osim građevinske dozvole i zemljišta koje je FOI-u dao Grad Varaždin, nismo se maknuli dalje od početka. Nadam se da sjednicu sljedeće godine nećemo održavati ovdje, nego na mjestu gdje ćemo polagati kamen temeljac. Iduće godine moramo početi graditi FOI – poručio je gradonačelnik Čehok.

Glede informatičkog kampusa ministrica Blaženka Divjak, koja je također nazočila sjednici – istaknula je kako u sljedeće dvije do tri godine valja uhvatiti priliku u reprogramiranju europskih fondova, budući da 2014. godine Hrvatska s Europskom unijom nije ispregovarala taj projekt vrijedan oko 240 milijuna kuna.

- Neću o prošlosti. Dvije važne stvari na kojima smo ove godine radili doprinjet će daljnjem unaprijeđenju kvalitete visokog obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj. To su programski ugovori i granski kolektivni ugovor koji će se uskoro naći na Vladi – rekla je Divjak, ističući kako je i Europska komisija pohvalila reformske napore, jer će programski ugovori stimulirati kompetitivost, dok će kolektivni ugovor restrukturirati radno vrijeme i pridati veću pažnju novozaposlenima (mladima) u sustavu.

Komentari