30. godina grada

Foto - Svečana sjednica Grada Lepoglave - evo tko je sve bio i koje su ključne poruke

Gradonačelnik je istaknuo kako je grad znatno napredovao kroz godine, a sada se aktivno radi na demografskoj politici, razvoju gospodarstva i infrastrukture te aplicira na fondove Europske unije...
Objavljeno: 08.12.2023. 19:13

Zadnja izmjena: 08.12.2023. 20:01

Foto: Boris Matijašec

Svečanom sjednicom danas je u Lepoglavi obilježena 30. godina postojanja Grada. Ovo je bila prilika da se gradonačelnik Marijan Škvarić osvrne na provedene projekte, ali i najavi buduće.  

Istaknuo je kako je grad znatno napredovao kroz godine, a sada se aktivno radi na demografskoj politici, razvoju gospodarstva i infrastrukture te aplicira na fondove Europske unije.

- Projekti koje smo proveli financirani su iz fondova Europske unije, a samo ove godine smo povukli 2 milijuna eura iz sredstava solidarnosti. Pokriveno nam je sto posto iznosa troškova za sanaciju četiri klizišta, 11 dionica deset kilometara ceste i sanirali smo most Putine. To je više nego izvorni proračun grada i to je najveća kapitalna investicija. Sad idemo u razvoj gospodarstva, a imamo već nekoliko investicija. Imamo i novi projekt, izgradnja centra Gaveznica, a najavljujem i aglomeraciju. Nakon dvije godine blokade gdje smo bili žrtva, mi smo intenzivno krenuli u izradu projektne dokumentacije, iduće godine želimo dobiti građevinsku dozvolu i krenuti u izgradnju pet tisuća priključaka – rekao je dodavši kako je to najveća kapitalna investicija Hrvatskih voda i Grada u vrijednosti od više od 200 milijuna kuna.

'Brza cesta, pruga? Sve ćemo riješiti' 

Varaždinski župan, Anđelko Stričak,najprije je čestitao svima na doprinosu razvitku Grada Lepoglave te istaknuo jako dobru poziciju ovog grada na razini županije.

- Varaždinska županija je formirala Vijeće za kulturu i na županijskoj razini podupiremo 60 programa, a čak šest je iz Lepoglave, to je 10 posto. Javna ustanova Priroda je izradila pet programa zaštite i upravljanja zaštićenim područjima, a jedino je ova jedinica lokalne samouprave obuhvaćena s tri programa. A ovo o čemu se već duže govori, o Centru Pavlina, Gaveznica, o brzoj cesti, i pruzi, to ćemo riješiti. Sve to ćemo sigurno izgraditi uz vašu pomoć i pomoć Vlade, naših prijatelja u zemlji i svijetu – istaknuo je.

'Ovaj kraj ide u europskom smjeru'

Prvi čovjek HNS-a, Mirko Korotaj, pohvalio je gradonačelnika Škvarića na povlačenju sredstava iz fondova EU te poželio još puno uspješnih projekata.

- Slušajući današnji izvještaj vidim da gradonačelnik sa suradnicima ima viziju razvoja ovog kraja koja ide u europskom smjeru. Sve projekte koje su proveli su projekti koje svaka jedinica lokalne samouprave mora provesti, no nema svaka tako snažnu ekipu da pripremi projekte. Gradonačelnik je vodeći čovjek u korištenju europskih i nacionalnih fondova i svi se možemo ugledati na njega – zaključio je.

Komentari