Dan anđela u Varaždinu

FOTO: Svečano u Muzeju anđela - proglašeni pobjednici Natječaja za kratku priču

Objavljeno: 02.10.2016. 13:37

Zadnja izmjena: 02.10.2016. 13:38

Nedjelja prijepodne je bila rezervirana za obilježavanje Dana anđela uz čitanje najboljih priča od samih autora. Već petu godinu za redom, Muzej anđela iz Varaždina je organizirao Natječaj za kratku priču na koji je stiglo 28 priča iz  zemlje i inozemstva.

Pred žirijom u sastavu - Jadranka Pintarić, Boris Perić i Željko Prstec je bio zadatak odabira najboljih priča.

- Kao član žirija uspio sam sve pročitati i jako me razveselila priča "Angel v papernate oprave" na kajkavštini koja se savršeno poklopila s otvorenjem spomenika Kajkavskom jeziku. - rekao je Željko Prstec, utemeljitelj prvog postava Muzeja anđela.

Nije bilo lako donijeti odluku, stilovi su sve bolji, različiti su kao i interesi. - rekao je Boris Perić.

Svake godine se dodjeljuju tri ravnopravne nagrade, koje dodjeljuje sam žiri, a od prošle godine se dodjeljuje i posebna, Marijina nagrada, koju dodjeljuje žiri u suradnji s gospođom Marijom, suprugom Željka Prsteca. 

Dobitnici triju nagrada žirija su: Vesna Oršulić s pričom "Možda ipak postoje", Zdenka Maltar s pričom "Ništa nije, nije ništa" i Bogdan Arnautović s pričom "Okoš - Bokoš Manda", dok je Marijinu nagradu osvojio Tibor Martan autor priče "Angel v papernate oprave".

Kroz sve tri priče prevladavaju iskustva iz života s bolešću ili ozbiljnom dijagnozom i načini življenja s njima. 

Dobitnik Marijine nagrade, Tibor Martan je napomenuo kako kao etnolog svakodnevno dolazi u doticaj sa starim stanovništvom Novog Marofa.

Nagrađena priča govorio o Treziki koja je tridesetih godina pohađala pučku školu, bila je dobra učenica i učiteljica ju je nagradila ulogom anđela u školskoj predstavi. Posebno je bila ponosna što je učiteljica napravila haljinu od raznobojnog papira. Priča je pisana na kajkavštini područja Novog Marofa. - izjavio je Tibor Martan.

U opuštenoj atmosferi koja je prevladavala u Muzeju anđela dobitnicima su dodiljene ravnopravne nagrade, a potom je svaki čitanjem svoje priče nagradio prisutne. 

Komentari