nova tehnologija

FOTO: Obitelj Leovac u Varaždin doputovala Teslom - električnom limuzinom koja je prava atrakcija

Objavljeno: 04.03.2017. 13:03

Zadnja izmjena: 04.03.2017. 13:08

Foto: Petra Mlinarić

Danas su Varaždinci imali priliku vidjeti uživo popularni električni automobil, luksuznu limuzinu Tesla, a koji je pokrenuo pravu revoluciju u automobilskoj industriji te nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Marinko je sa svojom suprugom Aleksandrom, rođenom Varaždinkom i uz dvoje mališana, imena Ian i Noah u četvrtak stigao iz Švicarske u posjet obitelji.

Sreli smo ih u blizini Gradske tržnice, u trenutku kada je njihov Tesla bio na električnom punjenju kako bi sutra nesmetano nastavili put prema Švicarskoj.

Tesla se puni 50 kilometara po satu, a s jednim punjenjem može prijeći i do 400 kilometara, objasnio nam je Marinko. Prema procjeni vlasnika, cijena kompletnog punjenja iznosi oko 15 kuna, što je itekako isplativo, posebice kada se puno vremena provodi u automobilu, te kada se putuje na veće udaljenosti.

- Automobil je zbog baterija teži 500 do 700 kilograma od klasičnog, a baterije u svako godišnje doba moraju biti na istoj temperaturi. Idealni uvjeti su u proljeće i početak ljeta kada je konstantna temperatura oko 15, 20 stupnjeva celzijevih. - rekao je Marinko i dodao kako je početna cijena automobila, osnovne verzije oko 70 tisuća franaka.

Baterije utječu na cijenu automobila

Cijena automobila ovisi o dodatnoj opremi, kao i o jačini baterije koja diktira ukupnu cijenu, što je ona jača, veća je i cijena automobila. Tesla je konstantno povezan internetom, te se redovito, putem opcije google maps mogu pratiti dostupna mjesta za punjenje, kao i njihova udaljenost.

Na upit odakle interes i želja da se nabavi Tesla, Marinko je istaknuo kako je oduvijek gajio veliki interes za svu novu tehnologiju, a otkad se Tesla pojavio na tržištu za njega je to bio neostvareni san, dok je s vremenom uvidio sve njegove prednosti koji su došle do izražaja i prevagnule u odabiru automobila.

 Iz Švicarske do Varaždina obitelj Leovac je imala tri stajanja, prvi put u Veroni, potom u Veneciji i zadnje u Ljubljani, a svaki put kada se Tesla puni, obitelj to vrijeme iskoristiti za objed, odmor ili tek da protegnu noge. Mališani su automobilom oduševljeni, tako da ni dugotrajna vožnja njima ne predstavlja problem.

Jedini problem se javlja kod punjenja automobila, budući da su u Hrvatskoj punioce rijetke, a i strancima je poprilično teško doći do kartice potrebne za punjenje. Obitelji Leovac je tu u pomoć priskočio Matija Lisičak, posudivši obitelji Leovac svoju karticu, a koji je i sam, vlastitim rukama napravio električni automobil.

Komentari